WMC Barcelona 2012 samengevat voor smartphones

28-2-2012 Edon van Asseldonk

 

World Mobile Congress Barcelona

Afgelopen weekend was het  jaarlijkse World Mobile Congress in Barcelona waar vele smartphone producenten hun nieuwe telefoons presenteren aan de wereld. Wij van Androidtelefoonaanbiedingen.nl zijn ook naar de WMC geweest en hebben de allernieuwste smartphones bekeken en vele nieuwe telefoons in onze handen gehad. In dit artikel zullen we onze belangrijkste bevindingen op smartphone gebied op een rijtje zetten, zodat je weer helemaal op de hoogte bent.

 

Android, Android en vooral Android

Op smartphone gebied zagen we vooral veel nieuwe Android toestellen. Zowel HTC als Sony presenteerden hier respectievelijk hun nieuwe 'One' en 'Xperia' serie. Vooral HTC's nieuwe smartphones maakten indruk, waarbij de HTC One X een absolute topper is. Samsung wacht bewust met de presentatie van de Samsung Galaxy S3, maar met de HTC One X heeft HTC nu al een waardige concurrent van de Samsung Galaxy S3.

Zagen we alleen maar Android? Nee, ook Nokia presenteerde de Europese Nokia Lumia 900, een high end Windows Phone smartphone die in het voorjaar ook in Nederland verkrijgbaar zal zijn en de Nokia Lumia 610, een budget , goedkoper Windows Phone toestel. Android is echter hot en producenten spelen hierop in door vooral Android smartphones te presenteren. Apple was net zoals vorig afwezig, omdat het bedrijf graag zijn eigen momenten kiest om de iPhone aan de wereld te demonstreren.

 

Quadcore Geweld

De nieuwe top Android smartphones zullen over een quadcore processor beschikken. Dit betekent dat de processor in de telefoon maar liefst 4 kernen heeft, waardoor deze over nog meer rekenkracht beschikt. De zogenaamde mid-end smartphones, telefoons die qua specificaties iets onder de toptoestellen zitten, komen nu uit met dualcore processoren en deze mid-end toestellen zouden we een jaar geleden nog high-end noemen. Misschien word ik al een dagje ouder en is wat ik ga zeggen cliché, maar de ontwikkeling op processor gebied gaat razendsnel en een smartphone zoals de HTC One X beschikt over meer rekenkracht dan de gemiddelde laptop.

 

High-end en Low-end

Een trend die we vorig jaar al zagen verschijnen is de opkomst van budget smartphones. Naast de absolute toppers brengen smartphone producenten ook goedkopere smartphones op de markt, waardoor je voor relatief weinig geld over een Android of Windows Phone toestel kunt beschikken. Dit is goed nieuws voor mensen die wel de apps willen gebruiken, maar niet geïnteresseerd zijn in grote schermen en snelle processoren.

 

Enkele Noviteiten

Uiteraard zagen we ook enkele nieuwigheden, waarmee fabrikanten de aandacht wilden trekken. Zo showde Nokia een telefoon met een 41 megapixel camera. Alhoewel de foto's die je met deze Nokia 808 Pureview kunt maken effectief 5 tot 8 megapixel zijn, waren de foto's die we hebben gezien verbluffend mooi voor een telefooncamera. Een andere noviteit was de projector van de Samsung Galaxy Beam. Met deze projector kan deze telefoon een beeld tot 125 cm breed schijnen op een scherm of een muur. Zo beschik je dus over een beamer waarmee je bijvoorbeeld een film kunt kijken. Over de kwaliteit van de beamerfunctie kunnen we helaas nog niet veel zeggen, omdat we alleen een filmpje over de Galaxy Beam te zien kregen.

 

Meer Concurrentie

De concurrente in de smartphone markt zal in 2012 groter worden. Sony, nu zonder Ericsson, heeft grote ambities met zijn nieuwe Xperia toestellen. Daarnaast willen Panasonic, Huawei en Fujitsu in 2012 Europees marktaandeel veroveren. Voor de consument is dit natuurlijk goed nieuws, want we zullen dit jaar veel nieuwe mooie smartphones op de markt zien verschijnen.