Nieuwe Hi ToestelLease contracten

 15-3-2012

 

Hi-toestel-lease

Op 12 maart presenteerde KPN-dochter Hi nieuwe abonnementen op zijn website Hi.nl. Met deze abonnementen wordt de koppeling tussen belminuten en databundel losgelaten. Een andere grote verandering is dat je bij deze nieuwe abonnementen een nieuw toestel niet meer koopt, maar least. In dit artikel zullen we ingaan op deze ToestelLease abonnementen en voor- en nadelen voor de klant.

 

Ontkoppeling Belminuten en Databundel

De wens van consumenten is al een tijdje om in een abonnement het aantal belminuten en de grootte van de databundel los van elkaar te kiezen. Het dataverbruik van smartphonegebruikers is de laatste jaren explosief gestegen, in tegenstelling tot het belgedrag. Tot voor kort moesten klanten die een grote(re) databundel wilden ook een abonnement afsluiten met een hoog aantal belminuten. Aangezien er een hoop klanten zijn die niet veel bellen, maar wel veel internetten, facebooken en andere apps gebruiken, was er een mismatch tussen vraag en aanbod.

Hi speelt hier dus op in door de consument bij een Hi abonnement de belbundel en databundel los van elkaar te laten kiezen. Wij van androidtelefoonaanbiedingen vinden dit uiteraard een goede ontwikkeling, die nog lang op zich heeft laten wachten. We verwachten dat de concurrentie (Vodafone, T-mobile) KPN/Hi's voorbeeld zullen volgen en ook spoedig de mogelijkheid aanbieden om belminuten en databundel los van elkaar te kiezen, simpelweg omdat klanten dit willen. We verwachten ook dat op langere termijn het concept belminuten helemaal zal verdwijnen en zal verwerkt worden in de databundel, gezien de ontwikkling van VoIP bellen en omdat een telefoongesprek natuurlijk ook dataoverdracht is.

 

Een Telefoon Leasen

Naast de bovengenoemde ontkoppling tussen belminuten en databundel heeft Hi zijn abonnementen ook zo aangepast dat je een nieuw toestel niet koopt, maar aanschaft. We denken dat het grootste argument voor deze keuze te maken heeft met overzicht voor de consument. Bij Hi's oude abonnementsvorm had je één abonnement/toestel aanbieding. Aangezien nu belminuten en databundel los worden aangeboden kan Hi niet simpelweg een toestel gratis of voor een bepaalde prijs meegeven, aangezien het terugverdienmodel is gebaseerd op het abonnement dat je neemt. Als je voor elk combinatie van belminuten en databundel een aparte toestelprijs rekent, krijg je al een snel een wirwar van prijzen en aanbiedingen.

Daarom introduceert Hi nu dus telefoon lease abonnementen. Net zoals bij autolease heb je verschillende klassen, oplopend van A tot en met K. Voor toestellen uit klasse A (bijvoorbeeld de Samsung Galaxy Y) hoef je niets extra te betalen en voor toestellen uit de duurste klasse K (bijvoorbeeld de iPhone 4S 32GB) betaal je elke maand €24,50. Het leasebedrag is ook afhankelijk van de duur van het abonnement. Bij 2-jarige abonnementen betaal je minder leasekosten dan bij 1-jarige abonnementen.

Een voordeel van deze smartphone leaseconstructie is dat Hi ook een reparatieservice aanbiedt. Bij deze reparatieservice kan je telefoon opgehaald worden en krijg je een leentoestel tijdens reparatie. Bij slijtage en fabrieksfouten is de reparatie gratis, maar bij schade door eigen toedoen betaal je de schade zelf.

Een nadeel van de leaseconstructie is dat als je abonnement afloopt je nog een aardig bedrag zou kunnen neerleggen om je eigen telefoon te behouden. Hi zal waarschijnlijk zo'n 15% van de nieuwwaarde berekenen bij een 2 jaar oud toestel, waardoor je bij dure toestellen nog steeds tegen de €100 zou moeten neerleggen. Uiteraard kun je ook je toestel weer inleveren en een nieuw toestel kiezen.

 

Hi Inflatiecorrectie

Een verandering waar we niet zo blij mee zijn is de inflatiecorrectie die Hi op nieuwe abonnementen gaat toepassen. Deze inflatiecorrectie is gebaseerd op de consumentenprijsindex van het CBS en deze bedroeg in 2011 1,9%. We vinden het vreemd dat in deze industrie, waar men niet de volatiliteit kent van grondstofprijzen, kiest voor een inflatiecorrectie. We snappen dat de telecomsector snel verandert, maar een inflatiecorrectie invoeren vinden wij een slecht instrument.

 

Al met al zijn we positief over de verandering van de abonnementen, omdat het de consument meer keuzevrijheid geeft en beter aansluit op de wensen van veel consumenten. Over de inflatiecorrectie zijn we minder positief en we hopen dat Hi hier nog op terugkomt.

 

Kijk op Hi.nl voor de nieuwe abonnementen