Wat is het verschil tussen Android en iPhone?

iphone vs. androidWe krijgen bij Android Telefoon Aanbiedingen veel vragen over de verschillen tussen Android telefoons (Google) en de iPhone (Apple). In dit artikel bespreken we de grootste verschillen tussen beide besturingssytemen. We kunnen niet zeggen of Android of juist de iPhone beter is dan de andere. Dit is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Na het lezen van dit artikel weet je wat de grootste verschillen tussen Android en iOS zijn en welk besturingssysteem het beste bij je past. De opbouw van alle verschillen gebeurt in verschillende onderdelen zodat je op elk gebied kunt bepalen wat het beste bij je past. Op het einde vind je een verwijzing naar de beste aanbiedingen voor jouw keuze.


Het feit dat deze website over Android gaat doet betekent niet dat we een voorkeur voor Android hebben. We willen je de beste keuze bieden tussen iPhone vs. Android en proberen een zo eerlijk mogelijk verhaal te geven. Op het einde laten we de keuze aan jezelf.

 

De interface

Met de interface wordt de interactie bedoeld die je te zien krijgt op het scherm. Hoe wordt alles gepresenteerd op de telefoon? En hoe kun je daarop reageren. De interface van iPhone is niet heel verschillend van de Android gsm's. Bij beide telefoon typen heb je verschillende 'home screens', vergelijkbaar met een bureaublad van Windows, waarop je snelkoppelingen naar applicaties, naar websites, naar mappen en widgets kunt plaatsen. Daarnaast kun je direct naar de bel-applicatie gaan, evenals het instellingen-menu en naar de lijst met alle applicaties. Op dit gebied zijn er dus weinig verschillen tussen iPhone en Android.

 

Over het algemeen wordt gezegd dat de gebruikersinterface van de iPhone er wat stijlvoller uitziet dan bij Android. Maar persoonlijk vind ik dat na de invoering van Android 4, de nieuwste versie van Android van dit moment, ook deze interface er erg netjes uitziet.

 

Op beide systemen wordt gebruik gemaakt van notificaties vanuit applicaties. Krijg je een sms, een e-mail of wordt je getagged in een Facebook foto? Je ziet het direct tussen de notificaties, waarna je direct naar het bepaalde onderwerp in de applicatie kunt navigeren. Je kunt de notificaties ook negeren en direct verwijderen. Ook hierin vind je sinds kort weinig verschillen tussen de Android software en iOS.

 

Connectiviteit

Een belangrijk verschil tussen de iPhone en Android is de connectiviteit. Hiermee bedoelen we het aantal mogelijkheden waarmee je de mobiele telefoon aan kunt sluiten op andere apparatuur via een kabel of draadloos via bijvoorbeeld Bluetooth of WiFi.

 

Apple geeft alleen connectiviteits-opties met apparatuur en software die door het bedrijf zijn goedgekeurd. Zo kun je bijvoorbeeld alleen maar muziek, video's of andere content streamen via WiFi met apparaten die compatible zijn met Apple's Airplay technologie. Veel Android-apparaten maken gebruik van andere standaarden (bijvoorbeeld DLNA) waardoor het assortiment apparaten dat aangesloten kan worden veel groter is.

 

Ook de connectiviteit met een computer, bijvoorbeeld om bestanden over te zetten, is bij Apple beperkter dan bij Android. Bij Android heb je eindeloos veel mogelijkheden om bestanden op je telefoon te plaatsen, bijvoorbeeld door middel van applicaties of via een microSD-kaart. Bij Apple ben je beperkt door de connectie-kabels die Apple zelf verkoopt, zoals de Camera connectie kit. Ook kun je geen SD-kaart plaatsen in de iPhone.

 

 

Ecosysteem

Met bovenstaande beperkingen van Apple zie je al dat het gehele ecosysteem van Apple meer beperkingen biedt dan dat van Android. Apple is meer gesloten dan Android wordt wel eens gezegd. Voor een deel is dit waar.

 

Het voordeel van iOS is dat alles wel altijd prima werkt en alle Apple-apparaten en goedgekeurde apparatuur uitstekend met elkaar samenwerkt. Bij Android hoeft dit niet altijd het geval te zijn.

 

Applicaties

Apple heeft de App Store om applicaties aan te bieden of te verkopen aan iPhone- en iPad-gebruikers. Google gebruikt de Play Store. Tussen beide systemen zit één groot verschil. In principe kun je vrijwel elke applicatie, illegale software uitgesloten, downloaden uit de Play Store. Elke ontwikkelaar kan apps en content uploaden en achteraf worden door Google illegale apps verwijderd.

 

Bij Apple wordt elke app gecontroleerd op veiligheid en het overeenkomsten met de voorwaarden. Hierdoor weet je zeker dat je een goed-werkende applicatie download die veilig is en goed samenwerkt met Apple apparaten.

 

Android heeft nog een groot voordeel ten opzichte van Apple. Sommige apps, zoals applicaties van goksites, pokersites of met erotische content, zijn ook niet toegestaan in de Play Store. Je kunt bij Android, zonder de telefoon te jailbraiken of te flashen, applicaties rechtstreeks downloaden en installeren. Je moet in dat geval wel de ontwikkelaar van de app vertrouwen, want er is op dat moment geen enkele controle uitgevoerd op de applicatie.

 

Widgets

Hetzelfde principe wordt ook toegepast bij het maken toevoegen van nieuwe widgets. De eisen van Apple zijn zeer streng, waardoor niet alle interactieve widgets zijn toegestaan. Het verschil is dat Android in principe wel alles toestaat, waardoor je veel meer interactieve widgets kunt installeren.

 

Toestellen

Het laatste verschil tussen Android en iOS zit 'm in het toestel aanbod. Inmiddels zijn tientallen Android telefoons in de aanbieding. Bij iPhone is het aanbod beperkt, en ben je afhankelijk van 2 of 3 versies, met elk slechts enkele varianten in kleur (zwart & wit) en geheugen opslag.

 

Bij Android heb je goedkope en high-end (duurdere) gsm's. Je kunt kiezen uit een wat goedkopere Android telefoon met basis functionaliteiten. Bij de iPhone zijn simpelweg geen goedkope iPhones te verkrijgen. Je hebt alleen maar high-end iPhones die dus ook flink wat geld kosten.

 

Conclusie

Waar moet je voor kiezen? De keuze is helemaal afhankelijk van je persoonlijke wensen. Over het algemeen zijn dit goede richtlijnen om te kijken naar je persoonlijke voorkeur:

 

Voordelen

iOS (iPhone): Degelijke software, zeer gebruiksvriendelijke interface, perfecte aansluiting op compatibele apparaten, goed design, alle belangrijke features zijn inbegrepen, enorm veel applicaties, software altijd geoptimaliseerd op schermformaat en resolutie.

Android: Veel keuze uit verschillende telefoons, gebruiksvriendelijk, compatibel met zeer veel apparaten & externe software, veel applicaties, veel widgets, zeer goed te personaliseren.

 

Nadelen

iOS (iPhone): Minder toestelkeuze, alleen duurdere toestellen, minder personalisatie, meer gebonden aan het Apple ecosysteem.

Android: Iets minder intuïtief, weinig kwaliteitscontroles en veiligheidscontroles op applicaties, externe apps werken lang

niet altijd, minder optimalisatie op schermformaat en resolutie.

 

Keuze gemaakt?

Ga naar de beste Android aanbiedingen

Ga naar de beste iPhone aanbiedingen

 

Reacties & vragen