Welke databundel moet ik kiezen?

Een veel-voorkomende vraag bij de aanschaf van een Android smartphone: welke databundel moet ik kiezen bij mijn abonnement? En meteen een lastige vraag. Want databundels zijn niet goedkoop en het overschrijden van je datalimiet kan een onverwachtse dure grap zijn. Daarom is het goed om voor de aankoop van je abonnement met Android telefoon (of ander merk telefoon) goed te kijken naar je behoeften. Onnodig grote databundels zijn zonde van je geld.

 

Het eerste onderdeel van dit artikel kan je een inschatting geven in de grootte van het verwachte datagebruik. Dit is een inschatting en zal nooit exact overeenkomen met je uiteindelijke verbruik

 

1. Hoeveel data ga ik verbruiken?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden kun je twee zaken ondernemen:

 

a) kijk bij je huidige telefoon hoeveel data je verbruikt. Heb je al een Android telefoon en maak je al gebruik van mobiel internet? Gebruik dan een van de applicaties uit onderdeel 2 van dit artikel en bekijk je dataverbruik. Hiermee kun je je toekomstige dataverbruik goed inschatten.

 

b) heb je nog geen telefoon waarbij je momenteel data gebruikt? Dan kun je een inschatting maken met de volgende tool van Vodafone. Deze tool is eigenlijk gemaakt om te kijken hoeveel data je in het buitenland verbruikt, maar kan uitstekend gebruikt worden om een gemiddelde van het verwachte gebruik aan MB's of GB's te bepalen. 

 

Hoeveel data verbruik ikLET OP: Deze tool moet ingevuld worden door middel van het geschatte gedrag voor mobiel internet gebruik. Als je bijvoorbeeld thuis, op school of op je werk toegang kunt krijgen met je smartphone tot een WiFi-netwerk dan verbruik je op die locaties geen data!

  1. Open de Vodafone data manager tool (eigenlijk voor mobiel internet in het buitenland, maar wij gaan 'm voor het binnenland gebruiken);
  2. Op deze pagina gebruiken we alleen de grafiek die rechts is aangegeven. Alle andere data, voor het buitenland en de tarieven, kun je negeren. Om deze interactieve tabel te kunnen gebruiken moeten we wel even een land kiezen, anders werkt de tool niet. Kies een willekeurig land;
  3. Bepaal nu per lijn hoe vaak per dag gemiddeld je die activiteit denkt uit te voeren over het mobiel internet netwerk. Dus niet over een WiFi-thuisnetwerk. Let op: dit is het aantal keer per dag. Je kunt ook een gemiddelde pakken door het aantal keer per week te pakken en dit aantal te delen door zeven;
  4. Nu vind je de hoeveelheid data in megabytes die je verbruikt via mobiel internet per dag. Vermenigvuldig dit aantal met 30 om het aantal MB's per maand te bepalen.

Nu heb je het gemiddelde te verwachten dataverbruik per maand te pakken. Nogmaals: let op dat je alleen de activiteiten over mobiel internet bepaalt en niet via een draadloos thuisnetwerk!

 

Kies nu je abonnement aan de hand van deze informatie. Let ook goed op de mogelijkheden van het overschrijden van je bundel. Soms kost dat niets en wordt je verbinding 'geknepen' tot een zeer lage snelheid zodat je nog wel heel langzaam gebruik kunt maken van mobiel dataverkeer. Bij andere providers of abonnementen wordt je snelheid behouden en moet je extra gaan betalen. Soms kun je een tijdelijke extra bundel kopen om de piek in dataverkeer op te vangen. Bekijk dit goed, dit kan veel geld besparen!

 

Voor de zekerheid kun je een marge pakken van 10% of 20% om zeker te weten dat je genoeg data hebt. Maar dat is niet perse nodig. 

 

2. Hoe kan ik mijn dataverbruik bijhouden?

Om je dataverbruik goed te controleren kun je gebruik maken van verschillende apps. Ook is het bij veel providers mogelijk om online in je acccount of via een applicatie te bekijken hoeveel data je al hebt verbruikt die periode. Login in je account om te kijken of je deze hoeveelheid kunt vinden.

 

Enkele handige applicaties om je dataverbruik te meten zijn:

3G Watchdog (Android)

MB Meter (Android, iPhone)

 

Ook kun je vaak via de instellingen je dataverbruik ophalen:

iPhone: Instellingen > Algemeen > Gebruik > Gegevens Mobiel Netwerk

Android: dit is helaas (nog) niet mogelijk

 

Sommige van deze applicaties kunnen je ook een alarm geven als je een bepaalde hoeveelheid data (bijvoorbeeld het maximum van je bundel) nadert, zodat je hier rekening mee kunt houden.

 

Reacties & vragen