Zijn er speciale Android abonnementen?

Het antwoord op deze vraag is simpel: Nee. Voor Android telefoons zijn er geen speciale abonnementen. Wel hebben de Nederlandse telecomproviders de abonnementenstructuur zo aangepast dat je speciale abonnementen voor smartphones hebt. Android telefoons zijn hier zeer geschikt voor. Maar je kunt natuurlijk ook een ander type abonnement nemen bij je Android gsm. Overigens hebben providers vaak wel speciale abonnementen voor de iPhone. Indien je de mogelijkheid hebt om zo'n type abonnement aan te schaffen bij je Android telefoon dan is dat een interessante optie. Vaak komen de eigenschappen van een iPhone abonnement overeen met een normaal smartphone abonnement.

 

In dit artikel bespreken we verschillende typen abonnementen en welke geschikt of ongeschikt zijn voor het gebruik van een Android telefoon.

 

1) Bel abonnementen

Dit zijn simpele abonnementen waarbij je een bepaald aantal belminuten per maand krijgt. Ideaal als je alleen belt. Let wel: je kunt wel gebruik maken van mobiel internet maar daar zijn hoge kosten aan verbonden per KB of per MB. Het is verstandig om dat niet te doen om onverwachtse hoge maandafrekeningen te vookomen. Ook is het slim om je mobiel Internet verbinding op je Android telefoon uit te zetten zodat je niet per ongeluk aan hoge kosten verbonden bent. Je kunt natuurlijk wel gewoon thuis via het WiFi netwerk op internet, voor bijvoorbeeld Whatsapp of het downloaden van applicaties.

 

2) Bel + Sms abonnementen

Deze abonnementsoorten zijn identiek aan de Bel-abonnementen, maar je krijgt er ook nog een sms-bundel bij. Tegenwoordig moet je oppassen met dit type abonnementen om drie redenen:

a) bij veel typen abonnementen kun je 'onbeperkt' sms-en;

b) een sms versturen zonder bundel is niet duur meer;

c) met een Android telefoon kun je Whatsappen (thuis met WiFi, onderweg met mobiel internet, als je dat zou willen).

 

3) Bel + Sms + Web abonnementen

Bij deze abonnementen krijg je een belbundel, een sms-bundel en een data-bundel. Let bij deze abonnementen op twee belangrijke zaken:

a) buitenbundel kosten voor bellen, sms-en en internetten. Deze zijn soms absurd hoog, waardoor je alsnog tegen hoge rekeningen aan kunt lopen;

b) Als je verwacht buiten je databundel te gaan, kijk of hier bepaalde opties (extra bundels, blox, enzovoorts) mogelijk zijn waardoor je buitenbundel dataverbruik niet te duur wordt.

 

4) Smartphone abonnementen (of iPhone abonnementen)

Smartphone abonnementen, waar ik voor het gemak ook de iPhone abonnementen onder schaar, zijn wat anders dan de Bel + Sms + Web abonnementen. Bij Smartphone-abonnementen wordt uitgegaan van een relatief hoog dataverbruik en een relatief laag belvolume. De, vaak duurdere, abonnementen hebben veel MB's per maand om mobiel Internet te kunnen gebruiken. Echter, voor het bellen zijn de bundel maar beperkt en betaal je vaak hoge buitenbundeltarieven. Sms-en is bij het laatste abonnementtype vaak gratis omdat je in plaats daarvan ook makkelijk kunt Whatsappen, wat vrijwel geen dataverbruik kost.

 

Hoe moet ik kiezen?

1) ga na of je een databundel wilt nemen bij je Android abonnement. Zonder databundel is mobiel internet duur, of kun je dit uitzetten en alleen thuis via je draadloze thuisnetwerk internetten.

2) wil je wel een databundel, kijk dan of type 3 of type 4 het meest voor je geschikt is. Is bellen belangrijk voor je, naast het regelmatig gebruik van mobiel internet? Kies dan voor een Bel & Sms & Web abonnement. Ben je een groot dataverbruiker en bel je minder? Dan is een smartphone-abonnement waarschijnlijk eerder geschikt voor jou. Wil je weten hoeveel data je verwacht te gaan gebruiken? Lees dan dit artikel.

 

Vragen of reacties?