Waar moet ik op letten bij een mobiele telefoon?
Dit een vraag die we vaak binnen krijgen en daarom hebben we besloten er een artikel over te schrijven. We begrijpen ook wel dat het voor veel mensen lastig is om een keuze te maken tussen het huidige aanbod van honderden telefoons. Ook denken we dat veel consumenten een duurdere gsm kopen dan dat ze eigenlijk nodig hebben. In dit artikel leggen we daarom uit waar je op moet letten bij het kopen van een smartphone en welke vragen jezelf kunt stellen als je een nieuwe mobiele telefoon wilt kiezen.
Welke functies van een mobiele telefoon heb ik nodig?
In de onderstaande tabel vind je functies waarover moderne smartphones beschikken. Wat je zou kunnen doen is deze tabel uitprinten om vervolgens te omcirkelen wat je wel en niet nodig hebt of wilt. Klik hier om de volgende tabel in PDF uit te printen.
Functie |
Nodig Ja/Nee |
Bellen |
|
SMS sturen en ontvangen |
|
E-mail sturen en ontvangen |
|
Mobiel internet |
|
Apps installeren |
|
WiFi (draadloos internet) |
|
Foto's en/of video's maken |
|
FM-radio luisteren |
|
MP3 speler |
|
Navigatie / GPS |
|
Navigatie offline beschikbaar |
We zullen elke functie toelichten zodat je dan kunt bedenken of je het nodig hebt of niet.
- Bellen. Dit is natuurlijk de meest primaire functie van een mobiele telefoon. Met elke mobiele telefoon kun je in principe bellen. Mocht je echter iemand zijn die nooit belt, maar wel berichtjes stuurt en internet op je telefoon dan kun je er voor kiezen om slechts een data abonnement te nemen zonder belminuten.
- SMS sturen en ontvangen. Dit kun je ook doen met elke mobiele telefoon. We smsen tegenwoordig echter wel veel minder dan vroeger door (gratis) bericht services zoals Whatsapp en Pingen.
- E-mail sturen en ontvangen. Dit is een functie waarover vele nieuwe gsm's beschikken, maar niet alle. Bedenk of je het handig of nodig vindt om je e-mail op je telefoon te kunnen lezen. Voor zakelijke gebruikers is dit een onmisbare functie, maar ook veel particulieren zouden niet zonder willen.
- Mobiel Internet. Op je smartphone browsen kan vaak heel praktisch zijn. Zaken als het weer checken via buienradar, uitzoeken welke restaurants in je buurt zijn, kijken op 9292ov.nl hoe je snel thuis kunt komen zijn dingen die je kunt doen op een telefoon met mobiel internet. Er bestaat daarentegen nog wel een verschil tussen het gemak van mobiel internet tussen diverse mobiele telefoons. Op zogenaamde feature phones (lees het volgende artikel wat zijn features phones voor uitleg) is browsen beperkt en werken veel websites slechts beperkt of helemaal niet. Op smartphones staan daarentegen volwaardige browsers waarmee je websites kunt bezoeken, zoals op je computer en waarmee je dus wel volledige functionaliteit hebt.
- Apps installeren. Apps, of applicaties, zijn toepassingen die je kunt installeren op je telefoon. Voorbeelden van apps zijn spelletjes, navigatie programma's, beveiligingssoftware, woordenboeken, weersvoorspellingen en eigenlijk alles wat je maar kunt bedenken op het gebied van software. Ook in dit opzicht is er een groot verschil tussen feature phones, waarbij apps installeren vaak onmogelijk is en smartphones waar duizenden apps voor beschikbaar zijn. Tussen smartphones onderling zijn ook nog grote verschillen. Op dit moment hebben smartphones met het besturingssysteem Android en iOS (besturingsysteem van iPhone telefoons) een grote voorsprong op Windows Phone en Blackberry qua aantal beschikbare apps. Voor Android zijn er op dit moment reeds meer dan 600.000 applicaties beschikbaar en voor de iPhone meer dan 500.000.
- WiFi. WiFi is een internet protocol voor draadloos internet. Als je thuis een draadloos netwerk hebt, dan is dit waarschijnlijk een WiFi netwerk. Daarnaast bieden veel Horeca gelegenheden (bijvoorbeeld Starbucks en McDonalds) een gratis WiFi hotspot. Het is handig om je smartphone met WiFi te kunnen verbinden omdat je dan snel kunt internetten buiten je databundel. Ook in het buitenland kun je tegenwoordig op veel plaatsen verbinding maken met WiFi netwerken, waardoor je in het buitenland kunt internetten zonder een hoge telefoonrekening te krijgen. Lees je echter niet je e-mail en internet je ook niet op je telefoon, dan zul je WiFi ook niet hebben. De meeste nieuwe mobiele telefoons beschikken over WiFi, maar niet allemaal.
- Foto's en video's maken. Vrijwel alle mobiele telefoons beschikken over een camera waarmee je foto's en video's kunt maken. Meestal zijn deze ook van redelijke kwailteit. Een kenmerk voor de kwaliteit van de telefooncamera is het aantal megapixels (hoe meer hoe beter), maar ook de lens is belangrijk. Telefooncamera's worden steeds beter en met de moderne smartphones kun je scherpe foto's maken met een hoge resolutie en HD-video's opnemen.
- FM-radio. Sommige mensen luisteren nooit radio, ander juist weer wel. FM-radio is zeker niet standaard op een nieuwe telefoon en als je radio wilt luisteren op je telefoon moet je hier bij de specificaties op letten.
- MP3 speler. Hiervoor heb je geen apart apparaat meer nodig. Op vrijwel elke nieuwe telefoon kun je MP3's (en ander muziekbestanden) opslaan en beluisteren.
- Navigatie/GPS. Je hebt geen TomTom meer nodig als je navigatie op je smartphone hebt. Veel smartphones beschikken over (gratis) navigatie. Simpele feature phones daarentegen niet.
- Navigatie off line beschikbaar. Het is fijner dat je navigatie ook off line beschikbaar is zodat je niet elke keer de route en kaarten hoeft te downloaden als je de navigatie wilt gebruiken. Dit scheelt je in het gebruik van je databundel en door off line telefoonnavigatie kun je ook in het buitenland gratis navigeren. Op dit moment biedt alleen Nokia offline navigatie op diverse Windows Phone en Symbian telefoons.
Mocht je al de bovenstaande functies willen hebben op je nieuwe smartphone, dan is er nog steeds een groot prijsverschil tussen goedkopere budgetphones, en de meeste geavanceerde toestellen. Tussen deze toestellen bestaan vaak de volgende verschillen:
- Processorsnelheid en werkgeheugen. Het duurdere segment smartphones beschikt over meer rekenkracht door snellere processoren en meer werkgeheugen. Hierdoor laden websites sneller en werken apps soepeler. Met budgetphones draait het besturingssysteem echter ook altijd soepel en werken de meeste apps.
- Schermgrootte. Duurdere smartphones hebben meestal een groter scherm met een grotere resolutie.
- Laatste versie besturingssysteem. De duurdere toestellen draaien meestal op de laatste versie van het besturingssysteem, zoals Android. Deze latere versies bieden een verbeterde en uitgebreidere functionaliteit.
Hopelijk kun je vooruit met de informatie in dit artikel. Als je nog vragen of opmerkingen hebt dan kun je reageren via ondestaande Facebook box.