Gezocht: budgetphone met top camera

20 December 2012 door

smartphone-camera-testIk ben op zoek naar een nieuwe smartphone. Op dit moment bezit ik een BlackBerry Torch 9800 en aangezien ik werkzaam ben in de smartphone markt kan dit eigenlijk niet meer. Aan de andere heb ik redelijk bescheiden eisen voor mijn nieuwe smartphone: een goede camera, 3,5 tot 4 inch scherm, veel apps en een redelijke prijs (tot €300). Ik wil een goede camera, omdat ik graag foto's neem en regelmatig een fotoboek maak, maar niet overal een camera mee naar toe wil nemen. Ik wil een 3,5 tot 4 inch scherm, omdat ik met 1 duim het scherm wil kunnen bedienen. Daarnaast is een grote app market handig aangezien ik merk dat mijn vrienden handigere en coolere apps hebben. Ten slotte wil ik niet de hoofdprijs voor een telefoon betalen, die over een jaar €200 goedkoper is.

 

Nou, dat zou geen probleem moeten zijn toch. De keuze in smartphones is vandaag de dag reuze! Ik heb keuze tussen tussen de Samung Galaxy types A1 tot en met Z4, de Sony Xperia modellen A-Z, de nieuwe Nokia Lumia telefoons, HTC smartphones en natuurlijk de iPhone. Toch kan ik niet één smartphone vinden die aan al mijn wensen voldoet. Gat in de markt? Tja, je zou het denken...

 

Een grote app market is geen probleem. Zowel Android, iOS (iPhone) en ook Windows Phone bieden genoeg apps voor mij aan.

De combinatie tussen een goede camera en een scherm kleiner dan 4 inch blijkt echter lastig te zijn. De smartphone fabrikanten denken volgens het motto 'bigger is better' en stoppen de beste smartphone camera's in hun topsmartphones die schermen hebben van tegen de 5 inch. Maar zo'n groot scherm wil ik niet! De nieuwe smartphones met een scherm kleiner dan 4 inch hebben mindere specificaties met een mindere camera. Dat er in deze smartphones een minder snelle processor, minder geheugen of een iets minder scherp scherm zit, vind ik geen probleem. Ik gebruik mijn smartphone vooral om te internetten, berichten te sturen, muziek te luisteren en voor diverse apps (geen games). Ik kijk er amper video's op, want daar gebruik ik mijn tablet voor.  Maar dat er een significant slechtere camera in zit vind ik wel een probleem, want ik wil mijn nieuwe smartphone gebruiken als nummer 1 camera.

 

Er zijn echter wel twee smartphones die voldoen aan mijn eisen 'top-camera, niet te groot scherm", en dat zijn de iPhone 5 en iPhone 4S. Ik heb laatst nog met deiphone-camera iPhone 5 zitten spelen en ik kon met mijn duim van linksonder naar rechtsboven bewegen, en de fotokwaliteit vond ik verbluffend goed voor een smartphone. Ook de camera van de iPhone 4S vind ik toereikend en de grootte van scherm vind ik zelfs nog wat fijner.

Nou mooi, keuze toch gemaakt toch! Nee, want ik vind de prijzen van de iPhone belachelijk hoog. Voor een nieuwe iPhone 5 betaal je €670 en voor de iPhone 4S, die toch al meer dan een jaar op de markt is, betaal je ook nog €568. Dit vind ik veel geld, aangezien je de Samsung Galaxy S3 voor €460 kunt kopen. Of beter gezegd, ik vind het te veel geld voor een smartphone die slechts marginaal beter is, in het geval van de iPhone 5, dan de Galaxy S3 en zelfs hardware technisch gezien minder goed, in het geval van de iPhone 4S.

 

Daarom wil de mannen en vrouwen van Samsung, HTC, Sony en Nokia oproepen om een wat kleinere smartphone te maken met een top-camera. Ik ben vast niet de enige die geen behoefte heeft aan een enorm scherm, en toch redelijk goede foto's wil maken. Gezien de vele smartphones die deze merken uitbrengen in de range tussen de €100 en €300, kunnen ze er toch ook wel eentje uitbrengen die aan mijn wensen voldoet...

 

 

Smartphones die in dit artikel voorkomen:

BlackBerry Torch 9800

Samsung Galaxy S3

iPhone 5

iPhone 4S