HTC One vs Samsung Galaxy S4

De HTC One en de Samsung Galaxy S4 lijken de 2 top Android smartphones van 2013 te worden. In dit artikel vergelijken we beide smartphones met elkaar. Zo vergelijken we de touchscreens, processoren en camera's van de HTC One en Samsung Galaxy S4, zodat jij een goede beslissing kunt maken!

 

                      HTC One vs Samsung Galaxy S4 Vergelijking

HTC One

HTC-One

Android 4.1 Jelly Bean

4,7" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset

2 GB RAM

4 Ultrapixel camera

Samsung Galaxy S4

Samsung-Galaxy-S4-voorkant

Android 4.2 Jelly Bean

4,99" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset

2 GB RAM

13 Megapixel camera

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HTC One vs Samsung Galaxy S4 Hardware

Beide Android smartphones komen met een Full HD touchscreen, dus 1920 bij 1080 pixels op een telefoon scherm. Beide schermen zijn dan ook verbluffend scherp en je kunt de losse pixels niet meer onderscheiden. Het scherm van de HTC One is iets kleiner, namelijk 4,7 inch tegenover de 4,99 inch van de Samsung Galaxy S4. Persoonlijk vind ik 4,7 meer dan groot genoeg, maar de trend van de laatste jaren is bigger is better. Het zou me dan ook niet verbazen als veel mensen de voorkeur geven aan het 4,99 inch scherm van de Samsung Galaxy S4.

Zowel de HTC One als de Samsung Galaxy S4 beschikken in Nederland over de nieuwe Qualcomm Snapdragon S4 Pro processor. Beide Android smartphones beschikken ook over 2 GB werkgeheugen. Hoewel Samsung deze processor wellicht wat sneller klokt (1,9 GHz vs 1,7 GHz), zal in de praktijk het verschil in rekenkracht tussen deze 2 smartphones gering zijn en beide smartphones zijn razendsnel.

 

Een verschil tussen beide Android smartphones is de camera. De Galaxy S4 kiest voor een 13 megapixel camera, waarmee mooie foto's kunnen worden gemaakt. HTC koos voor een vernieuwende aanpak met de 4 megapixel Ultrapixel (ja het is verwarrend) camera in de HTC One. Met de Ultrapixel camera vangt de lens meer licht op, waardoor betere foto's kunnen worden gemaakt in donkere situaties. Uit diverse reviews kwam naar voren dat foto's gemaakt met de HTC One in donkere situaties inderdaad goed gelukt waren. Foto's in heldere omgeving waren helaas daarentegen ondergemiddeld en daarom zijn de meningen verdeeld over de nieuwe camera van de HTC One.

 

Een ander pluspunt van de Samsung Galaxy S4 is dat je deze smartphone met handschoenen kunt bedienen. Daarnaast kun je ook zonder het scherm aan te raken de  Galaxy S4 bedienen. Met zogenaamde Air Gestures, handbewegingen boven het scherm, kun je scrollen over websites en tussen apps. Ook kan de Galaxy S4 waarnemen of je naar het scherm kijkt. Als je bijvoorbeeld een video kijkt en je kijkt even ergens anders naar toe, dan kan de Galaxy S4 de video pauzeren en weer verder laten gaan als je weer naar het scherm kijkt. Wederom pluspunten voor de Samsung Galaxy S4.

Beide smartphones zijn overigens klaar voor 4G, de nieuwe snelle standaard voor mobiel internet.

 

HTC One vs Samsung Galaxy S4 Software

Smartphones worden steeds slimmer en dat zien we goed bij beide smartphones. Beide smartphones draaien op het besturingssysteem Android. Maar waar de HTC One uit komt met Android 4.1 Jelly Bean, komt de Galaxy S4 uit met de laatste versie van Android: 4.2 Jelly Bean, pluspunt voor de Samsung Galaxy S4 dus.

Zowel HTC als Samsung hebben echter flink geknutseld aan Android en er een zogenaamde skin op gezet, oftewel eigen software en apps aan toegevoegd. Wat bij HTC meteen in het oog springt is het nieuwe startscherm, een soort flipboard met blokken informatie. Hier kun je live informatie zien van apps, zoals weer, files, laatste nieuws en berichtjes. Samsung introduceert Samsung Knox, een functie waarmee je je privé en werkzaken gescheiden kunt houden.

 

Camera Software

De Camera software is één van de punten, waarmee je je als smartphone producent nog kunt onderscheiden en daarom pakken zowel HTC  als Samsung uit met enkele vernieuwende features. Zo introduceert HTC Zoe. Met HTC Zoe kun je met een klik 20 foto's maken, waarna je de beste foto('s) bewaart.

Met de Samsung Galaxy S4 kun je met zowel de camera achter en voorop de S4 tegelijkertijd een foto maken. Je kunt de foto van jezelf dan plakken in de foto die je hebt gemaakt met de camera achter op de S4. Daarnaast introduceert Samsung de camera functie Dramashot. Met dramashot maak je tot 100 foto's in 1 keer, waarna Samsung er 1 actiefoto maakt. Ten slotte presenteert Samsung met de Galaxy S4 ook de functie S Eraser. Hiermee kun je op een eenvoudige manier objecten van een foto verwijderen.

 

Hoewel zowel de HTC One als de Samsung Galaxy S4 vernieuwende functies introduceren, zijn we toch het meest onder de indruk van de nieuwe features van de Samsung Galaxy S4. Ook op software gebied geven we dus de voorkeur aan de Galaxy S4.

 

HTC One vs Samsung Galaxy S4 Prijs

Qua prijs ontlopen deze 2 smartphones elkaar weinig. Allebei krijgen ze een adviesprijs van zo'n €699, een hoop geld dus. Wel zullen de HTC One en Samsung Galaxy S4 waarschijnlijk in prijs dalen gedurende het jaar. De voorlopers van deze smartphones, de HTC One X en Samsung Galaxy S3 waren een jaar geleden ook zeer prijzig, maar zijn inmiddels al zo'n €200 in prijs gezakt tot ~€430.

 

HTC One vs Samsung Galaxy S4 Conclusie

De HTC One en Galaxy S4 zijn de beste 2 Android smartphones die je op dit moment kunt vinden. Qua prijs ontlopen ze elkaar ook weinig. Toch vinden we de Samsung Galaxy S4 de winnaar van deze vergelijking. Met besturing zonder handen, en het waarnemen of je naar het scherm kijkt levert de Galaxy S4 hardware features met toegevoegde waarde. De HTC One heeft weliswaar een vernieuwende camera, maar in de praktijk is deze niet goed als HTC beweert. Ook op software gebied wint de Galaxy S4 met meer vernieuwende handige features en de laatste versie van Android. Hopelijk hebben we je goed kunnen informeren over deze 2 nieuwe top Android telefoons. Wil je meer informatie over de HTC One en Samsung Galaxy S4, kijk dan op de toestelpagina's in het linkermenu.