Samsung Galaxy S4 vs Samsung Galaxy S3

18 maart 2013 door

Onlangs presenteerde Samsung zijn nieuwe top smartphone voor 2013: de Galaxy S4. Deze smartphone is de opvolger van de populaire Galaxy S3, waarvan volgens Samsung baas J.K. Shin al meer dan 50 miljoen stuks verkocht zijn binnen slechts één jaar. Als je op zoek bent naar een nieuwe Android telefoon kunnen we ons voorstellen dat je twijfelt tussen de nieuwe, duurdere Galaxy S4 en de iets oudere, maar goedkopere Galaxy S3. Daarom vergelijken we de Galaxy S4 met de Galaxy S3 in dit artikel.

 

              Samsung Galaxy S4 vs Samsung Galaxy S3 Vergelijking

Samsung Galaxy S4

Samsung-Galaxy-S4-voorkant

Android 4.2 Jelly Bean

4,99" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset 1,9 Ghz

13 Megapixel camera

Prijs: ~€699

Samsung Galaxy S3

Samsung-Galaxy-S3

Android 4.1 Jelly Bean

4,8" scherm 1280 x 720 pixels

Quadcore Chipset 1,4 GHz

8 Megapixel camera

Prijs: ~€430

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galaxy S4 vs Galaxy S3 Ontwerp

Eén van de eerste zaken die opviel toen we deze twee smartphones naast elkaar hielden is dat ze erg veel op elkaar lijken en ook qua afmetingen zijn ze bijna gelijk. We denken dat de meeste mensen ook het verschil niet meteen zien tussen de Galaxy S3 en zijn opvolger. Samsung volgt hiermee de strategie die Apple met de iPhone voert: niet te veel aan je succestoestel veranderen.

 

Galaxy S4 vs Galaxy S3 Scherm

Hoewel de afmetingen van deze smartphones bijna identiek zijn, heeft de Galaxy S4 wel een iets groter touchscreen, namelijk 4,99 (zeg maar 5) inch tegenover de 4,8 inch van de Galaxy S3. Ook heeft het scherm van de Galaxy S4 een hogere resolutie: 1920 bij 1080 ten opzichte van 1280 bij 720 pixels van scherm van de Galaxy S3. We vragen ons weleens af of mensen die extra pixels wel zien, en het zijn allebei ook scherpe, heldere schermen.

 

Galaxy S4 vs Galaxy S3 Processor

Net zoals zijn voorganger heeft de Galaxy S4 (in Nederland) een quadcore processor. Wel heeft de nieuwe Qualcomm Snapdragon S4 Pro meer rekenkracht dan  Exynox 4 Quad processor in de Galaxy S3. Waar merk je die extra rekenkracht? Die merk je vooral als je van games houdt, waar veel rekenkracht gevraagd wordt, zoals race spellen en first-person shooters. 

 

Galaxy S4 vs Galaxy S3 Software

De Galaxy S4 komt uit met de laatste versie van Android: 4.2 Jelly Bean, waar Galaxy S3 bezitters het nog voorlopig met Android 4.1 moeten doen. Ook introduceerde Samsung met de nieuwste Galaxy  enkele nieuwe features zoals dual camera (met beide camera's tegelijkertijd een foto maken), Dramashot (meerdere foto's tegelijkertijd maken, waarvan de telefoon één actiefoto maakt), S Translator (vertaal programma dat gesproken tekst kan vertalen), en Samsung Knox (werk en privé zaken gescheiden houden). Deze features zijn zeker, in meer of mindere mate, praktisch, alleen verwachten we dat ze ook naar de Galaxy S3 komen over een tijdje. Ook verwachten we een update naar Android 4.2 Jelly Bean voor de Galaxy S3.

Alleen voor deze features hoef je dus geen Galaxy S4 te kopen. Aan de andere kant zijn er wel features die niet naar de Galaxy S3 komen. Zo werkt de Galaxy S4 met Air gestures, oftwel gebaren/veeg bewegingen die je boven het scherm maakt. Hiermee kun je scrollen door websites of switchen tussen apps. Daarnaast kun je de Galaxy S4 ook met handschoenen aan bedienen. Deze features maken gebruik van hardware die wel in de Galaxy S4 zit, maar niet in de Galaxy S3 en komen derhalve niet naar de Galaxy S3.

 

Galaxy S4 vs Galaxy S3 4G

De Samsung Galaxy S4 ondersteunt 4G internet op zowel de 800 en 1800 band. De Samsung Galaxy S3 ondersteunt alleen de 1800 band. Voor meer informatie over 4G kun het beste ons 4G telefoon artikel lezen.

 

Galaxy S4 vs Galaxy S3 Camera

We hebben helaas de camera van de Galaxy S4 nog niet goed kunnen testen, dus hier kunnen we geen goed oordeel over vellen. Wel beschikt de camera van de Galaxy S4 over meer megapixels (13) dan die van de Galaxy S3 (8). Aan de andere kant heeft de Galaxy S3 op dit moment (dus voordat de Galaxy S4 in de winkels ligt) samen met de iPhone 5 en Nokia Lumia 920 de beste smartphone camera van de markt.

 

Galaxy S4 vs Galaxy S3 Prijs

Om te beginnen: de Samsung Galaxy S4 is niet goedkoop. De adviesprijs voor de nieuwste Galaxy bedraagt maar liefst €699. Dat is ook €100 duurder dan de introductieprijs van de Galaxy S3 een jaar geleden. Deze laatste kun je trouwens nu los voor ongeveer ~€430 kopen. We verwachten wel dat de prijzen van beide smartphones gedurende het jaar zullen dalen, maar aan de Galaxy S4 zal voorlopig een hoog prijskaartje hangen.

 

Galaxy S4 vs Galaxy S3 Conclusie

De Samsung Galaxy S4 is eigenlijk in alles een net iets betere smartphone dan de Galaxy S3. Sommige van de nieuwe features van de Galaxy S4 komen echter waarschijnlijk nog wel naar de Galaxy S3. Andere daarentegen niet, en de Galaxy S4 is simpelweg net iets sneller, heeft en net iets mooier scherm, en is klaar voor beide 4G banden. Voor de Galaxy S4 betaal je echter nu wel zón €250 meer dan voor de Galaxy S3. Is het dat waard? Tja, dat is moeilijk om te zeggen. Als je van gamen houdt of per sé de beste telefoon wilt hebben dan wel, anders ben je met de Galaxy S3 waarschijnlijk ook wel tevreden.