Het einde van de specificatie oorlog?

27 augustus 2013 door

 

het-einde-van-de-specificatie-oorlogHet recept voor een nieuwe topmodel was de laatste jaren als volgt: maak een smartphone met een nog groter scherm, dat dan weer een nog hogere resolutie heeft. Stop er de nieuwste razendsnelle processor van Qualcomm in en een goede camera en presenteer het op een eigen georganiseerd event. Dit was de strategie achter de Samsung Galaxy S2, S3 en S4 en het heeft Samsung geen windeieren gelegd. Deze tactiek werke alleen iets minder voor concurrenten als LG en HTC, die hetzelfde probeerden, alleen bij lange na niet de verkoopcijfers van Samsung haalden.

 

Daarom hebben ze waarschijnlijk bij Motorola (en/of Google) gedacht om het met de nieuwe Motorola Moto X anders aan te pakken. Motorola is een Amerikaans merk dat vorig jaar door Google werd overgenomen. Motorola produceert onder andere smartphones en dan vooral voor de Amerikaanse markt, waar Motorola smartphones ook verdrongen worden door de moordende concurrentie van ondermeer Samsung en Apple. Daarom gaat Motorola nu in plaats van de nieuwste, beste en snelste onderdelen in de Moto X te stoppen, heeft Motorola een smartphone gepresenteerd met specificaties waar meer dan 90% van de gebruikers tevreden mee zijn.

 

Zo heeft de Moto X een 4,7 inch scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. De top smartphones van Samsung, HTC en Sony hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels, maar hoeveel mensen zien het verschil tussen een 1080p en 720p scherm? Ook heeft Motorola ervoor gekozen om niet de de laatste en snelste processor in de Moto X te stoppen, maar een processor waarmee Android en 99% van de apps gewoon prima en snel draaien. Kortom, de Motorola Moto X is snel en goed genoeg voor het overgrote deel van de smartphone gebruikers.

We kunnen ons ook niet voorstellen dat producenten met smartphone schermen met een nog hogere resolutie komen, want gebruikers kunnen de pixels toch niet meer van elkaar onderscheiden. Ook nog snellere processoren zullen voor de meeste gebruikers geen toegevoegde waarde hebben, want Android en de meeste apps draaien toch wel razendsnel. De enige hardware eigenschappen, waarop producenten zich nog lijken te kunnen onderscheiden zijn de camera en accuduur.

 

Maar waar onderscheidt de Motorola Moto X zich dan wel mee? Deze smartphone onderscheidt zich op het gebied van software. Motorola (of beter Google) heeft de Moto X namelijk razendslim gemaakt. Zo zijn de recensenten razend enthousiast over Motorola Assist, dat een persoonnlijke digitale assistent is, zoals Motorola uitlegt in het volgende filmpje:

 

 

Motorola Assist past je instellingen aan op je omgeving. Zo detecteert de software bijvoorbeeld automatisch als je in de auto zit of in een vergadering. Ook leert de software van je gedrag en speelt hier op in. Op deze manier worden smartphones steeds slimmer en kunnen we we langzamerhand spreken van kunstmatige intelligentie. Ook Apple werkt hieraan met de Siri en natuurlijk Google zelf met Google Now.

Met Motorola Assist zet Motorola/Google echter een stapje verder en kun je vragen stellen aan je toestel na het commando 'Ok Google Now' te geven. Je kunt zo onder andere mensen bellen, op Google zoeken en notities maken. De spraakherkenning werkt zeer goed en ook de verwerking van opdrachten werkt verbluffend goed. Aan je iPhone kun je via Siri ook vragen stellen, maar Motorola is duidelijk een stuk verder. Sommige recensenten verklaarden de Moto X ook na een weekje proberen als hun favoriete smartphone, zonder dat deze smartphone dus beschikt over de nieuwste en beste specificaties op hardware gebied.

 

Een nieuwe trend op smartphone gebied

Ik denk dan ook dat Motorola met de Moto X  een nieuwe trend heeft gezet. Aangezien betere hardware specificaties in de toekomst tot amper betere smartphones zullen leiden is software het gebied waarmee smartphones zullen zich onderscheiden. Dus in plaats van reclame te maken met een nog groter scherm of een processor met 32 kernen, zullen nieuwe telefoons aangeprezen worden met wat ze nu daadwerkelijk kunnen. Ik denk dat we ook pas aan het begin staan van de revolutie van slimme software op de smartphone. In de (nabije) toekomst zullen smartphones steeds meer met je meedenken, je advies geven en zul je steeds meer je smartphone communiceren zonder handen. Je smartphone zal je volwaardige digitale assistent worden, die ook nog eens communiceert met je andere apparaten zoals je laptop, tablet of televisie. Ik geloof dat de Motorla Moto X het einde zal inluiden van de specificatie oorlog. Smartphones zullen zich steeds meer proberen te onderscheiden op het gebied van software en klanten op dit gebied proberen te overtuigen. Wij klanten worden hier alleen maar beter van, want de steeds slimmere software zal ons dagelijkse activiteiten alleen maar gemakkelijker maken.