Vingerafdruk op je smartphone de toekomst?

16 Oktober 2013 door

vingerafdrukscanner 01Onlangs presenteerde Apple met de iPhone 5S de eerste smartphone met vingerafdrukscanner. De concurrentie liet niet lang op zich wachten, want deze week introduceerde HTC de One Max, ook een mobiele telefoon met vingerafdrukscanner. De eerste ervaringen met deze scanner waren bij veel gebruikers positief, want het ontgrendelen van je telefoon gaat een stukje sneller en als je dit 100 keer per dag doet, dan levert dit serieuze tijdwinst op. Maar wil je weer een stukje privacy, namelijk je vingerafdruk, opgeven voor dit stukje gemak.

 

Voordelen Vingerafdrukscanner op je telefoon

Het grote voordeel van een scanner voor je vingerafdruk op je smartphone is gemak. Als je vaak je smartphone uit je broek haalt en ontgrendelt, dan is het simpelweg handig om deze te ontgrendelen met je vingerafdruk. Op de iPhone 5S werkt het goed en snel en is het dan ook sneller en handiger.

Daarnaast zijn er ook andere toepassingen te bedenken, zoals een betaal app, waarbij je afrekent met je vingerafdruk. Dit zou dan ook weer, in theorie in ieder geval, veiliger zijn dan betalen via pincode, aangezien je vingerafrduk moeilijker te kraken is dan je pincode.

 

Nadelen Vingerafdrukscanner

Het nadeel van en grote vraag over de vingerafdrukscanner is wat er met de informatie over je vingerafdruk gebeurt. Op dit moment is onduidelijk waar Apple de gegevens van je vingerafdruk precies opslaat, maar zelfs als je vingerafdruk lokaal wordt opgeslagen (dus op je telefoon zelf in plaats van op een server), dan zouden deze gegevens toch eventueel uitgelezen worden door derden. Recente onthullingen waarin duidelijk werd dat de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA over allerlei software 'backdoor' ingangen beschikt, laten zien dat overheden toch bij allerlei informatie kunnen.

Ook zou een vingerafdruk snel gestolen kunnen worden. Bijvoorbeeld via een afdruk op een glas. Kwaadwillenden zouden dan met deze data bij allerlei privacy gevoelige data kunnen. Als je wachtwoord gehackt wordt, dan kun je dit nog wijzigen, maar met een vingerafdruk lukt dit niet.

 

Waarschijnlijk zul je hier in de praktijk niet mee te maken krijgen, maar wij vinden het geen fijn idee dat allerlei onbekende personen bij je persoonlijke data zoudenvingerafdrukscanner 02 kunnen. Je weet simpelweg niet wie bij jou data kan en of hier kwaadwillenden bij zitten. Persoonlijk zou ik ook geen gebruik maken van een vingerafdrukscanner. Aan de andere kant kun je ook beweren dat het gevecht tegen privacy een achterhoede gevecht is. Via ondermeer je mobiele telefoon, e-mail en zoekgegevens geef je al zoveel privacy op, dat de vraag wellicht terecht is of het geven van je vingerafdruk nou zoveel verschil maakt.

 

Daarnaast maken de recente onhullingen over de NSA ook duidelijk dat privacy een discussie is die vooral door een kleine groep gevoerd wordt. Hoeveel mensen hebben nu door deze onthullingen hun Gmail of Facebook account opgezegd. Hoeveel zorgen maakt de gemiddelde gebruiker zich nou echt over zijn privacy? Wij denken niet zo veel. Privacy en vooral online privacy is voor veel mensen een ver van je bed show, waar je in het dagelijks leven niet mee te maken hebt.

Hierdoor zullen de meeste mensen hun gedrag ten opzichte van online apparaten ook niet veranderen verwachten wij.

 

De Vingerafdrukscanner wordt normaal

We denken ook dat een vingerafdrukscanner normaal wordt voor smartphones in de toekomst, maar ook voor andere apparaten zoals tablets. Wil je er gebruik van maken, adviseren we wel om altijd een tweede verificatiemethode toe te voegen, zoals een wachtwoord.

Daarnaast hoef je natuurlijk geen gebruik te maken van de vingerafdrukscanner, ook al zit deze op je smartphone. Wel is het verstandig om in ieder geval goed na te denken of je hier wel of niet gebruik van wilt maken.