Samsung Galaxy S5 vs Sony Xperia Z2

Op de MWC Beurs in 2014 presenteerden zowel Samsung als Sony hun top smartphone voor 2014. Samsung haalde weer alles uit de kast met de Samsung Galaxy S5 en Sony lijkt met de Sony Xperia Z2 het gat naar Samsung gedicht te hebben. Als jij nu op zoek bent naar de beste Android smartphone kunnen we ons voorstellen dat de keuze tussen de Galaxy S5 en Xperia Z2 moeilijk is. Daarom hebben we deze twee toestellen in de artikel naast elkaar gelegd. Reviews van de afzonderlijke toestellen kun je vinden op onze Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2 pagina.

 

              Samsung Galaxy S5 vs Sony Xperia Z2 Vergelijking

Samsung Galaxy S5

Samsung-Galaxy-S5-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

5,1" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset 2,5 Ghz, 2 GB RAM

16 Megapixel camera

Prijs: ~€649

Sony Xperia Z2

Sony-Xperia-Z2-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

5,2" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset 2,3 GHz, 3 GB RAM

20,7 Megapixel camera

Prijs: ~€649

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 scherm

Deze twee smartphones hebben allebei een Full HD scherm met een 1920 bij 1080 pixels resolutie. Het scherm van de Xperia Z2 is met 5,2 inch ietsjes groter dan het 5,1 inch scherm van de Galaxy S5. Of je dit echt merkt? Niet echt vinden we. De Xperia Z2 is trouwens ook iets groter dan de Galaxy S5 in geheel, maar zijn de verschillen hierin tevens klein. Het scherm van de Galaxy S5 is een Super AMOLED scherm, waardoor contrasten zeer goed zijn en bijvoorbeeld zwart echt zwart is. Hoewel het IPS scherm van de Xperia Z2 ook erg goed is, geven we toch de voorkeur aan het Galaxy S5 scherm. 1-0 voor de Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 snelheid

Beide smartphones zijn razendsnel. Android draait als een tierelier en ook apps starten snel op en draaien vloeiend. Beide smartphones beschikken over dezelfde quadcore chipset van Qualcomm. Samsung heeft de processoren echter iets hoger geklokt op 2,5 GHz in plaats van de 2,3 GHz kloksnelheid van de Xperia Z2 processoren. De Xperia Z2 beschikt echter over meer werkgeheugen, namelijk 3 GB tegenover de 2 GB  in de Galaxy S5. Dit maakt de Xperia Z2 weer iets sneller in theorie zeker op het gebied van multitasken. In de praktijk merk je echter amper een snelheidsverschil tussen de Galaxy S5 en Xperia Z2 en daarom krijgen beide smartphones een half puntjes: 1,5 - 0,5 voor de Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 camera

Zowel Samsung als Sony staan er om bekend dat ze goed smartphone camera's leveren. Dat is ook niet verbazend, aangezien beide merken ook 'normale' fotocamera's produceren. De Galaxy S5 heeft een 16 megapixel camera aan de achterkant en de Xperia Z2 een 20,7 megapixel. Megapixels zeggen echter niet alles. Samsung heeft wel de aan de focustijd gesleuteld en deze bedraagt slechts 0,3 seconden. De camera van de Xperia Z2 is weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger de Z1. Het betreft  een 20,7 megapixel camera, waarmee je prima foto's kunt maken. Beide smartphone camera's ondersteunen overigens 4K videoopnames, wat betekent dat de opname resolutie 4 keer zo hoog is als Full HD. 4K Ultra HD televisies worden steeds populaired en ook op Youtube is het reeds mogelijk 4K video's te uploaden. We kunnen op camera gebied geen winnaar aanwijzen, omdat beide toestellen over zeer goede smartphone camera's beschikken. Wederom een half puntje voor elk: 2 - 1 voor de Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 Internet

Daarover kunnen we eigenlijk kort zijn. Met beide smartphones kun je razendsnel internetten via 4G of WiFi. Video's streamen is geen enkel probleem en browsen gaat supersnel. Weer een gelijkspel: 2,5 - 1,5 voor de Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 Software

Beide smartphones draaien op Android 4.4 Kit Kat, de nieuwste versie van Android op dit moment. Zowel Samsung als Sony hebben een skin op Android gezet, met eigen apps en eigen uiterlijk. Vooral Samsung heeft zijn skin 'TouchWiz' verbeterd en deze ziet er nu meer geordend uit en ook consistenter. Sony heeft zijn skin weinig aangepast, en dat is prima, want Sony's aanpassingen aan Android zijn niet al te groot. Beide merken hebben op software gebied hun zaken goed op orde: gelijkspel! 3 -2 Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 Rest Hardware & Accessoires

Dan zijn er nog enkele niet-standaard zaken die onder de naam rest hardware plaatsen. Zo heeft de Samsung Galaxy S5 een vingerafdrukscanner om het toestel te ontgrendelen. Naast dat dit een extra beveiligingslaag is, kun je hiermee ook sneller je toestel ontgrendelen. De Sony Xperia Z2 levert daarentegen gratis noise cancelling oordopjes bij de Xperia Z2. Deze oordopjes kunnen het omgevingsgeluid meten en hierop kan de Xperia Z2 tegengeluid produceren dat het omgevingsgeluid dempt. Dit klinkt mooi en dat is het ook, want het werkt echt. Als je bedenkt dat deze oordopjes los enkele honderden euro's kunnen kosten, geven we hier een punt aan Sony. 3-3.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 Prijs

Dit gaat een gelijkspel worden, want de introductieprijs voor beide toestellen is zo'n €650. Dit is overigens een lagere prijs dan voor de Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z toen deze een jaar geleden gepresenteerd werden. Ook is de verwachting dat beide toestellen in de loop van het jaar goedkoper gaan worden. Eindstand 3,5-3,5.

 

Conclusie Vergelijking Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2

Deze twee nieuwe top smartphones liggen heel dicht bij elkaar en uit de vergelijking komt dan ook een gelijkspel. Beide smartphones zijn ongeveer even snel, beschikken over een zeer goede smartphone camera,  bieden snel internet en zijn even duur. We vinden dat dat de Samsung Galaxy S5 over een iets beter scherm beschikt, maar aan de andere kant biedt Sony met de noise cancelling oordopjes een hele mooie gratis accessoire. Natuurlijk is het zo dat jij aan de bepaalde zaken meer waarde hecht dan aan andere. Zo vind jij misschien het fijner om een vingerafdrukscanner te hebben dan goede oordopjes. In dat geval raden we de Samsung Galaxy S5 aan. Maar als je veel muziek luistert via je smartphone, dan raden we de Sony Xperia Z2 aan met de noise cancelling oordopes. We hopen in ieder geval dat je na het lezen van dit artikel een goede, geïnformeerde keuze kunt maken. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kun je ze onder dit artikel kwijt.

 

Als je nog meer informatie wilt over deze toestellen, dan verwijzen we je door naar onze Samsung Galaxy S5 pagina of Sony Xperia Z2 pagina.