Samsung Galaxy S5 vs Sony Xperia Z2 vs HTC One M8

door

Samsung, Sony en HTC strijden om de beste en meest succesvolle Android smartphone van 2014. Samsung had de afgelopen jaren groots succes met de Galaxy S-toestellen, maar Sony en HTC steken Samsung naar de kroon met hun nieuwe toptoestellen. Samsung komt dit jaar met de Galaxy S5, waar Sony met de Xperia Z2 als topper komt, en HTC met de nieuwe One M8. Als je twijfelt welke van de super Android telefoons je moet kopen, lees dan dit artikel. Wij gaan namelijk in dit artikel de Galaxy S5, Xperia Z2 en One M8 met elkaar vergelijken.

 

              Samsung Galaxy S5 vs Sony Xperia Z2  vs HTC One M8 Vergelijking

Samsung Galaxy S5

Samsung-Galaxy-S5-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

5,1" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset 2,5 Ghz, 2 GB RAM

16 Megapixel camera

Prijs: ~€649

Sony Xperia Z2

Sony-Xperia-Z2-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

5,2" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset 2,3 GHz, 3 GB RAM

20,7 Megapixel camera

Prijs: ~€649

HTC One M8

HTC-One-M8-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

5,0" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset 2,3 GHz, 2 GB RAM 4 Ultrapixel camera

Prijs: ~€649

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 vs HTC One M8 scherm

De drie smartphones hebben alle een 1920 bij 1080 pixels Full HD scherm. De Xperia Z2 heeft het grootste scherm met 5,2 inch, gevolgd door het 5,1 inch scherm van de Galaxy S5 en het 5 inch scherm van de One M8. Of je het verschil in grootte merkt? Niet echt vinden we. Ook qua grootte in het algemeen schelen de drie smarthphones niet veel van elkaar. Als we kijken naar helder en kleurweergave dan is HTC One M8 onze favoriet. Kleuren spatten werkelijk van het scherm af! Ook het Super AMOLED touchscreen van de Galaxy S5 is schitterend met diepe contrasten. Hoewel het IPS scherm van de Xperia Z2 ook erg goed is, vinden we het toch net iets minder dan het scherm van de One M8 en Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 vs HTC One M8 snelheid

Alle drie de smartphones zijn razendsnel en dat komt omdat ze beschikken over dezelfde quadcore processor van Qualcomm. De Xperia Z2 heeft 3GB intern geheugen, tegenover 2GB in de Galaxy S5 en One M8. Hierdoor is de Xperia Z2 iets sneller in multitasken, al zal je verschil nauwelijks merken. Samsung heeft de processor iets hoger geklokt (2,5 GHZ) dan Sony en HTC (2,3 GHZ), maar ook dit verschil is nauwelijks waarneembaar. Kort samengevat: alle drie smartphones draaien als een tierelier.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 camera

Zowel Samsung als Sony staan er om bekend dat ze goed smartphone camera's leveren. Dat is ook niet verbazend, aangezien beide merken ook 'normale' fotocamera's produceren. De Galaxy S5 heeft een 16 megapixel camera aan de achterkant en de Xperia Z2 een 20,7 megapixel. Megapixels zeggen echter niet alles. Samsung heeft wel aan de focustijd gesleuteld en deze bedraagt slechts 0,3 seconden. De camera van de Xperia Z2 is weinig veranderd ten opzichte van zijn voorganger de Z1. Het betreft  een 20,7 megapixel camera, waarmee je prima foto's kunt maken. Beide smartphone camera's ondersteunen overigens 4K videoopnames, wat betekent dat de opname resolutie 4 keer zo hoog is als Full HD. 4K Ultra HD televisies worden steeds populaired en ook op Youtube is het reeds mogelijk 4K video's te uploaden. En dan de camera van de HTC One M8. Deze is helaas minder dan die van de concurrentie. HTC kiest net als vorig jaar voor een Ultrapixel camera, wat in het kort inhoudt dat het grotere pixels kan opvangen, die betere foto's moeten opleveren, zeker in donkere situaties. Alleen in de praktijk werkt het helaas niet zo goed. De foto's zijn meestal van mindere kwaliteit dan foto's genomen met de camera van de Galaxy S5 en Xperia Z2. Op camera gebied winnen de Galaxy S5 en Xperia Z2 het dus van de HTC One M8.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 Internet

Daarover kunnen we eigenlijk kort zijn. Met alle drie de smartphones kun je razendsnel internetten via 4G of WiFi. Video's streamen is geen enkel probleem en browsen gaat supersnel.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 Software

Alle smartphones draaien op Android 4.4 Kit Kat, de nieuwste versie van Android op dit moment. Zowel Samsung, Sony als HTC hebben een skin op Android gezet, met eigen apps en eigen uiterlijk. Vooral Samsung heeft zijn skin 'TouchWiz' verbeterd en deze ziet er nu meer geordend uit en ook consistenter. Sony heeft zijn skin weinig aangepast, en dat is prima, want Sony's aanpassingen aan Android zijn niet al te groot. Ook HTC heeft niet erg veel gesleuteld aan zijn skin HTC Sense. Wel heeft het enkele verbeteringen doorgevoerd, zoals het uit slaapstand halen van de HTC One M8 met twee tikken op het scherm.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 Rest Hardware & Accessoires

Dan zijn er nog enkele niet-standaard zaken die onder de naam rest hardware plaatsen. Zo heeft de Samsung Galaxy S5 een vingerafdrukscanner om het toestel te ontgrendelen. Naast dat dit een extra beveiligingslaag is, kun je hiermee ook sneller je toestel ontgrendelen. De Sony Xperia Z2 levert daarentegen gratis noise cancelling oordopjes bij de Xperia Z2. Deze oordopjes kunnen het omgevingsgeluid meten en hierop kan de Xperia Z2 tegengeluid produceren dat het omgevingsgeluid dempt. Dit klinkt mooi en dat is het ook, want het werkt echt. Als je bedenkt dat deze oordopjes los enkele honderden euro's kunnen kosten, is dit een groot pluspunt. HTC levert de speciale Ultrapixel camera met dieptesensor, maar in de praktijk zijn we er alleen niet zo positief over.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z2 Prijs

Dit gaat een gelijkspel worden, want de introductieprijs voor alle drie de toestellen is zo'n €650. Dit is overigens een lagere prijs dan voor de Samsung Galaxy S4 en Sony Xperia Z, en HTC One toen deze een jaar geleden gepresenteerd werden. Ook is de verwachting dat beide toestellen in de loop van het jaar goedkoper gaan worden.

 

Conclusie Vergelijking Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z2

Deze nieuwe top smartphones liggen heel dicht bij elkaar en het is moeilijk een winaar aan te wijzen. Alle drie desmartphones zijn ongeveer even snel, beschikken over  bieden snel internet en zijn even duur. We vinden dat dat de HTC One M8 over het beste scherm beschikt, maar aan de andere kant biedt Sony met de noise cancelling oordopjes een hele mooie gratis accessoire. Natuurlijk is het zo dat jij aan de bepaalde zaken meer waarde hecht dan aan andere. Zo vind jij misschien het fijner om een vingerafdrukscanner te hebben dan goede oordopjes. In dat geval raden we de Samsung Galaxy S5 aan. Maar als je veel muziek luistert via je smartphone, dan raden we de Sony Xperia Z2 aan met de noise cancelling oordopes. Kijk je veel video's dan is de HTC One M8 de beste smartphone. We hopen in ieder geval dat je na het lezen van dit artikel een goede, geïnformeerde keuze kunt maken. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kun je ze onder dit artikel kwijt.

 

Als je nog meer informatie wilt over deze toestellen, dan verwijzen we je door naar onze Samsung Galaxy S5 pagina, Sony Xperia Z2, of HTC One M8 pagina.