HTC One Mini 2 vs Sony Xperia Z1 Compact

Net zoals vorig jaar brengen HTC en Sony een mini versie uit van hun top smartphones, respectievelijk de HTC One M8 en Sony Xperia Z1. Als is de term mini of compact een beetje misleidend want deze smartphones hebben een scherm groter dan dat van de iPhone 5S! Voor degenen het 5 inch scherm van de One M8 en Xperia Z1 te groot vinden, maar wel een top smartphone willen,  zijn deze 'Mini' toestellen heel interessant. In dit artikel zullen we de HTC One Mini 2 en de Sony Xperia Z1 Compact met elkaar vergelijken.

 

         HTC One Mini 2 vs Sony Xperia Z1 Compact Vergelijking

HTC One Mini 2

HTC-One-Mini-2-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

4,5" scherm 1280 x 720 pixels

Quadcore Chipset 1,2 Ghz, 2 GB RAM

13 Megapixel camera

Prijs: ~€460

Sony Xperia Z1 Compact

Sony-Xperia-Z1-compact-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

4,3" scherm 1280 x 720 pixels

Quadcore Chipset 2,2 GHz, 2 GB RAM

20,7 Megapixel camera

Prijs: ~€410

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HTC One Mini 2 vs Sony Xperia Z1 Compact scherm

Deze twee smartphones hebben allebei een scherm met een resolutie van 1280 bij 720 pixels. Het scherm van de HTC One Mini 2 is iets groter met 4,5 inch ten opzichte van het 4,3 inch scherm van de Z1 compact. Als je bewust voor een 'kleinere' smartphone kiest, dan lijkt ons het Xperia Z1 Compact scherm iets beter, maar eigenlijk ontloopt het elkaar weinig. Beide scherm zijn scherp en helder en prima om bijvoorbeeld een video op te kijken. Gelijkspel dus! HTC One Mini 2 - Sony Xperia Z1 Compact 0,5 - 0,5.

 

HTC One Mini 2 vs Sony Xperia Z1 Compact snelheid

Sony heeft gekozen om voor de Xperia Z1 Compact dezelfde Qualcomm Snapdragon 800 chipset te gebruiken als voor de grote Xperia Z1. Hierdoor is de Z1 razendsnel. Ook multitasken gaat soepel, mede dankzij het 2GB werkgeheugen. HTC daarentegen kiest voor een minder snelle Qualcomm Snapdragon 400 chipset. Hierdoor is de HTC One Mini 2 meer een mid-end smartphone dan een high-end smartphone. De HTC One Mini 2 is niet traag, meer wel duidelijk trager dan de Z1 Compact. Ook heeft de One Mini 2 met 1 GB minder werkgeheugen dan de Z1 Compact. De Xperia Z1 Compact wint het op het gebied van snelheid. Stand 0,5 - 1,5.

 

HTC One Mini 2 vs Sony Xperia Z1 Compact camera

Ook op het gebied van camera heeft Sony gekozen om deze voor de Z1 Compact gelijk te houden aan de Z1. Hierdoor kun je met de Z1 Compact 20,7 megapixel camera goede foto's maken en hoef je je compact camera niet meer mee te nemen. HTC kiest voor een 13 megapixel camera, die ook een prima vervanging is voor een goedkope compact camera, maar toch minder is dan de camera van de Xperia Z1 Compact. Sony wint wederom. Stand 0,5 - 2,5.

 

HTC One Mini 2 vs Sony Xperia Z1 Compact Internet

Daarover kunnen we eigenlijk kort zijn. Met beide smartphones kun je razendsnel internetten via 4G of WiFi. Video's streamen is geen enkel probleem en browsen gaat supersnel. Op internet gebied zijn deze smartphone gelijkwaardig: 1 - 3 voor de Z1 Compact.

 

HTC One Mini 2 vs Xperia Z1 Compact Software

Beide smartphones draaien op Android 4.4 Kit Kat, de nieuwste versie van Android op dit moment. Hoewel de Sony Xperia Z1 Compact met Android 4.3 uit de doos komt, kun je deze meteen updaten naar Android 4.4 Kit Kat. De HTC One Mini 2, die ongeveer een half jaar na de Xperia Z1 Compact gelanceerd werd komt met Android 4.4 Kit Kat uit de doos. Beide merken hebben hier hun eigen software, de zogenaamde skin, opgezet. Welke skin je voorkeur heeft is erg persoonlijk. Wij vinden dat beide merken hun zaakjes op software gebied goed op orde hebben en deze vergelijking eindigt in een gelijkspel: 1,5 - 3,5 voor de Z1 Compact.

 

HTC One Mini 2 vs Xperia Z1 Compact Prijs

De Xperia Z1 Compact kwam een half jaar eerder uit dan de HTC One Mini 2. Hierdoor is de introductie prijs van ruimt €500 al gezakt tot ongeveer €410 op dit moment. Hiermee is de Z1 Compact aanzienlijk goedkoper dan de HTC One Mini 2 die een introductie en huidige prijs heeft van €460. Hoewel de prijs van de One Mini 2 de komende tijd wel zal zakken, is de One Mini 2 op dit moment simpewel €50 duurder dan de Xperia Z1 Compact. Eindstand 1,5 - 4,5 voor de Z1 Compact.

 

Conclusie Vergelijking HTC One Mini 2 en Sony Xperia Z1 Compact

Uit deze vergelijking komt een duidelijke winnaar: de Sony Xperia Z1 Compact. Deze smartphone is sneller, heeft een betere camera en is goedkoper dan de HTC One Mini 2. De HTC One Mini 2 wint op geen enkel punt in onze vergelijking. We vinden daarom ook dat de HTC One Mini 2 flink in prijs moet zakken om echt interessant te worden. Op dit moment is ons koopadvies: koop de Sony Xperia Z1 Compact.

 

Als je nog meer informatie wilt over deze toestellen, dan verwijzen we je door naar onze HTC One Mini 2 pagina of Sony Xperia Z1 Compact pagina.