Samsung Galaxy S5 vs Sony Xperia Z3

Een half jaar geleden presenteerde Samsung de Galaxy S5 en Sony de Xperia Z2. Deze smartphones hebben we vergeleken in dit artikel. Sony brengt echter sinds kort om het half jaar een nieuw vlaggenschip uit en  zo presenteerde het in september 2014 de Sony Xperia Z3. Dit toestel is nu de grote uitdager van de Samsung Galaxy S5 en daarom vergelijken we de Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z3 in dit artikel. Reviews van de afzonderlijke toestellen kun je vinden op onze Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z3 pagina.

 

              Samsung Galaxy S5 vs Sony Xperia Z3 Vergelijking

Samsung Galaxy S5

Samsung-Galaxy-S5-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

5,1" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset 2,5 Ghz, 2 GB RAM

16 Megapixel camera

Prijs: ~€450

Sony Xperia Z3

Sony-Xperia-Z3-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

5,2" scherm 1920 x 1080 pixels

Quadcore Chipset 2,5 GHz, 3 GB RAM

20,7 Megapixel camera

Prijs: ~€600

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galaxy S5 vs Xperia Z3 scherm

Deze twee smartphones hebben allebei een Full HD scherm met een 1920 bij 1080 pixels resolutie.De Xperia Z3 heeft een wel een scherm dat met 5,2 inch iets groter is dan het 5,1 inch scherm van de Galaxy S5. Dit verschil ga je echter niet echt merken. De Xperia Z3 in totaal is overigens iets langer en breder dan de Galaxy S5, maar ook iets dunner. Beide schermen zijn goed afleesbaar, ook buiten. Wel vinden we de contrasten en kleurweergave van het Super AMOLED scherm van de Galaxy S5 beter dan die op het IPS LCD scherm van de Xperia Z3. Daarom geven we de voorkeur aan het scherm van de Galaxy S5 en wint deze smartphone het op dit punt. 1-0 voor de Samsung Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z3 snelheid

Beide smartphones zijn razendsnel. Android draait als een tierelier en ook apps starten snel op en draaien vloeiend. Beide smartphones beschikken over dezelfde quadcore chipset van Qualcomm. Waarom Sony de Xperia Z2 nog geklokt had op 2,3 GHz, is de chipset op de Sony Xperia Z3 geklokt op 2,5 GHz en dit is gelijk aan de Galaxy S5. De Xperia Z3 heeft met 3G wel 1 GB werkgeheugen meer dan de Galaxy S5. Hierdoor is de Xperia Z3 in theorie sneller met multitasken, maar we hebben in de praktijk geen verschil in snelheid gemerkt. Beide smartphones zijn ook ideaal om te gamen. Op het gebied van snelheid eindigt deze vergelijking in een gelijkspel. Stand: 1,5 - 0,5 voor de Samsung Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z3 camera

Zowel Samsung als Sony staan er om bekend dat ze goed smartphone camera's leveren. Dat is ook niet verbazend, aangezien beide merken ook 'normale' fotocamera's produceren. De Galaxy S5 heeft een 16 megapixel camera aan de achterkant en de Xperia Z3 een 20,7 megapixel. Megapixels zeggen echter niet alles. Samsung heeft wel de aan de focustijd gesleuteld en deze bedraagt slechts 0,3 seconden. De camera van de Xperia Z3 is amper of eigenlijk niet veranderd ten opzichte van zijn voorganger de Z2. Het betreft wederom een 20,7 megapixel camera, waarmee je prima foto's kunt maken. Beide smartphone camera's ondersteunen overigens 4K videoopnames, wat betekent dat de opname resolutie 4 keer zo hoog is als Full HD. 4K Ultra HD televisies worden steeds populaired en ook op Youtube is het reeds mogelijk 4K video's te uploaden. We kunnen op camera gebied geen winnaar aanwijzen, omdat beide toestellen over zeer goede smartphone camera's beschikken. Wederom een half puntje voor elk: 2 - 1 voor de Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z3 Internet

Daarover kunnen we eigenlijk kort zijn. Met beide smartphones kun je razendsnel internetten via 4G of WiFi. Video's streamen is geen enkel probleem en browsen gaat supersnel. Beide smartphones ondersteunen overigens niet het nieuwe en snellere 4G+, dat momenteel door KPN en Vodafone in sommige delen van Nederland wordt uitgerold. Weer een gelijkspel: 2,5 - 1,5 voor de Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z3 Software

Beide smartphones draaien op Android 4.4 Kit Kat, de nieuwste versie van Android op dit moment. Zowel Samsung als Sony hebben een skin op Android gezet, met eigen apps en eigen uiterlijk. Vooral Samsung heeft zijn skin 'TouchWiz' verbeterd en deze ziet er nu meer geordend uit en ook consistenter. Sony heeft zijn skin weinig aangepast, en dat is prima, want Sony's aanpassingen aan Android zijn niet al te groot. Beide merken hebben op software gebied hun zaken goed op orde: gelijkspel! 3 -2 Galaxy S5.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z3 Rest Hardware & Accessoires

Dan zijn er nog enkele niet-standaard zaken die onder de naam rest hardware plaatsen. Zo heeft de Samsung Galaxy S5 een vingerafdrukscanner om het toestel te ontgrendelen. Naast dat dit een extra beveiligingslaag is, kun je hiermee ook sneller je toestel ontgrendelen. Sony levert daarentegen gratis noise cancelling oordopjes bij de Xperia Z3.  Deze oordopjes kunnen het omgevingsgeluid meten en hierop kan de Xperia Z3 tegengeluid produceren dat het omgevingsgeluid dempt. Dit klinkt mooi en dat is het ook, want het werkt echt. Als je bedenkt dat deze oordopjes los enkele honderden euro's kunnen kosten, geven we hier een punt aan Sony. 3-3.

 

Galaxy S5 vs Xperia Z3 Prijs

Beide smartphones hebben dezelfde introductieprijs, namelijk €650. Omdat de Samsung Galaxy S5 nu al zo'n half jaar te koop is, is de prijs van dit toestel inmiddels wel reeds gezakt naar ongeveer €450. De Sony Xperia Z3 is daarentegen pas net te koop en ligt op dit moment voor circa €600 in de online winkelschappen. De prijs van de Xperia Z3 gaat waarschijnlijk wel zakken, aangezien de prijs van de Xperia Z2 ook gezakt is naar €450. Op dit moment echter is de Sony Xperia Z3 simpelweg een stuk duurder en daarom wint de Samsung Galaxy S5 op dit punt. Eindstand 4-3 voor de Samsung Galaxy S5.

 

Conclusie Vergelijking Samsung Galaxy S5 en Sony Xperia Z3

Deze twee nieuwe top smartphones liggen heel dicht bij elkaar en het prijsverschil tussen de Samsung Galaxy S5 en de Sony Xperia Z3 maakt uiteindelijk het onderscheid. Beide smartphones zijn ongeveer even snel, beschikken over een zeer goede smartphone camera en  bieden snel internet. We vinden dat dat de Samsung Galaxy S5 over een iets beter scherm beschikt, maar aan de andere kant biedt Sony met de noise cancelling oordopjes een hele mooie gratis accessoire. Natuurlijk is het zo dat jij aan de bepaalde zaken meer waarde hecht dan aan andere. Zo vind jij misschien het fijner om een vingerafdrukscanner te hebben dan goede oordopjes. In dat geval raden we de Samsung Galaxy S5 aan. Maar als je veel muziek luistert via je smartphone, dan raden we de Sony Xperia Z2 aan met de noise cancelling oordopes. Zoals we al schreven is de Galaxy S5 op dit moment circa €150 goedkoper dan de Xperia Z3 en daarom wint de Galaxy S5 deze vergelijking. Hierbij moeten we wel een kanttekening maken dat de prijs van de Xperia Z3 waarschijnlijk snel zal zakken. Als de prijzen van deze smartphones ongeveer even hoog zouden liggen in de toekomst te liggen, dan zou deze vergelijking in een gelijkspel eindigen.

We hopen in ieder geval dat je na het lezen van dit artikel een goede, geïnformeerde keuze kunt maken. Als je nog vragen of opmerkingen hebt, dan kun je ze onder dit artikel kwijt.

 

Als je nog meer informatie wilt over deze toestellen, dan verwijzen we je door naar onze Samsung Galaxy S5 pagina of Sony Xperia Z3 pagina.