Welke provider zit op welk netwerk en wie biedt 4G?

4g lte2014 is het jaar dat 2014 doorbreekt in Nederland. Zowel Vodafone en KPN bieden landelijke dekking, T-Mobile zal landelijke dekking in 2015 bereiken en Tele2 werkt ook hard aan een 4G netwerk (daar gaan we dan even van uit). Behalve deze vier grote netwerken, zijn er ook verscheidene merken die gebruik maken van één van de bovenstaande netwerken. Als je gebruik wilt maken van 4G wil je natuurlijk wel een 4G  abonnement met dekking voor jouw woonplaats. Omdat we ons kunnen voorstellen dat je af en toe tussen de bomen het bos niet meer ziet, hebben we de volgende Provider-Netwerk-4G tabel gemaakt.

 

 

KPN Vodafone T-Mobile Tele2
KPN 4G
Vodafone 4G
T-Mobile 4G
Tele2 4G
88Mobile geen 4G
Ben 4G
Hi 4G
hollandsnieuwe geen 4G
MTV Mobile 4G
Robin Mobile geen 4G

Simpel

geen 4G
Simyo 4G
Telfort 4G
Youfone geen 4G
Ziggo Mobile geen 4G

 

De bovenstaande tabel lees je als volgt. Boven zie je de vier netwerken in Nederland. Links, in de eerste kolom zie je de providers in Nederland. Zo zit bijvoorbeeld Hi op het KPN netwerk en biedt Hi 4G internet aan. De provider Simpel zit op het T-Mobile netwerk, maar biedt geen 4G internet aan. Als in de tabel staat dat een provider 4G aanbiedt, betekent dit dat het tenminste één abonnement aanbiedt met 4G en niet per sé bij alle abonnementen. Dit is dus iets waar je nog op moet letten als je een mobiel abonnement wilt afsluiten.

 

KPN en Vodafone bieden landelijke dekking aan, wat in de praktijk inhoudt dat 95% van het land gedekt is. Als je dus in een dunbevolkt gebied woont, dan raden we je toch aan om even de website van deze providers te checken om te kijken of ze 4G in jouw regio aanbieden.

T-Mobile en Tele2 bieden op dit moment geen landelijke dekking, dus als je op één van deze netwerken via 4G wilt internetten, dan raden we aan om de websites van deze netwerken te adviseren om te checken waar wel en waar niet 4G wordt aangeboden.

 

Waarom zou je 4G internet willen?

4G is de opvolger van 3G en biedt snelheden op dit moment tot 50Mbit/s en zal in de toekomst nog hoger komen te liggen. Dit is bijvoorbeeld snel genoeg om HD video's te streamen. 3G was al snel genoeg om soepel te kunnen browsen en het verschil tussen 4G en 3G merk je voornamelijk bij het streamen van video's en het downloaden van bestanden.

 

We proberen dit artikel up to date te houden, maar als er informatie niet meer klopt, dan horen we dit graag en dan kun je dat onder het artikel aangeven. Ook als we een provider missen, dan horen we het graag.