Sony Xperia Z3 Compact vs iPhone 6

Sony is de enige smartphone producent die er met de Sony Xperia Z3 Compact voor kiest om een kleinere high-end versie van zijn vlaggenship uit te brengen. Hoewel we het 4,6 inch scherm van de Z3 Compact twee jaar geleden als groot zouden omschrijven, wordt dit anno 2014 gekenmerkt als klein, mini of compact. Dat er genoeg voor vraag is voor kleinere schermen bewijst de iPhone elk jaar weer. Apple heeft wel met de iPhone 6 gekozen voor een groter, 4,7 inch scherm. Aangezien de Sony Xperia Z3 Compact dus de enige Android high-end smartphone is met een scherm kleiner dan 5 inch, vinden we deze smartphone ook de echte uitdager van de iPhone 6. Daarom vergelijken we in dit artikel de Sony Xperia Z3 Compact met de iPhone 6. Voor diegenen die denken dat we niet objectief kunnen kijken omdat dit een Android website is, kunnen we zeggen dat we ook een iPhone website hebben. Hier kun je tevens onze iPhone 6 review vinden. Op onze Sony Xperia Z3 Compact pagina kun je een uitgebreide review vinden van dit toestel.

 

              Sony Xperia Z3 Compact vs iPhone 6 Vergelijking

Sony Xperia Z3 Compact

Sony-Xperia-Z3-compact-voorkant

Android 4.4 Kit Kat

4,6" scherm 1280 x 720 pixels

 Snapdragon 801, 2 GB RAM

20,7 Megapixel camera

Prijs: ~€460

iPhone 6

iPhone-6-voorkant

iOS 8

4,7" scherm 1334 x 750 pixels

Apple A8, 1 GB RAM

8 Megapixel camera

Prijs: ~€690

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Xperia Z3 Compact vs iPhone 6 scherm

Deze twee smartphones hebben een bijna even groot scherm met ook nagenoeg gelijke resolutie. Het scherm van de iPhone 6 is 0,1 inch groter, maar dit mag geen naam hebben. De scherpte van het iPhone 6 scherm meet 326 PPI (pixels per inch) en het scherm van de Sony Xperia Z3 Compact 319 PPI. Behalve dat dit verschil zeer klein is, zijn beide schermen zo scherp dat je op een normale gebruiksafstand de pixels niet meer van elkaar kunt onderscheiden. Zowel de Xperia Z3 Compact als de iPhone 6 beschikken over een IPS-LCD scherm, dat goede kijkhoeken oplevert. Tevens zijn beide scherm helder genoeg om buiten af te lezen. Wel vonden we op de redactie dat de kleurweergave van het iPhone 6 scherm significant beter was dan die van het scherm van de Xperia Z3 Compact, dat relatief blauw uitvalt. Daarom wint de iPhone 6 op dit punt. Stand: 1-0 voor de iPhone 6.

 

Xperia Z3 Compact vs iPhone 6 snelheid

Beide smartphones zijn razendsnel. De Sony Xperia Z3 Compact heeft dezelfde Qualcomm Snapdragon 801 chipset als die van zijn grote broer, de Sony Xperia Z3. Deze chipset met quadcore processor is al snel op high-end smartphones met grote Full HD schermen, en is zelfs nog sneller op het 720p scherm van de Xperia Z3 Compact. Een nieuwe iPhone betekent ook een nieuwe chipset en Apple presenteert samen met de iPhone 6 de Apple A8 chipset. In benchmarks scoort de iPhone 6 op dit moment als één van de snelste, zo niet de snelste smartphone van dit moment. Aan andere kant gaat het 1 GB werkgeheugen van de iPhone 6 wel een beetje knagen. Doordat de Sony Xperia Z3 Compact 2 GB werkgeheugen heeft, zullen niet actieve apps minder snel uit het geheugen gegooid worden en ook als je veel tabs in je browser open hebt staan, dan is 1 GB aan de magere kant. Kortom, iPhone 6 is iets sneller, maar iets minder goed in multitasken: gelijkspel! Stand 1,5 - 0,5 voor iPhone 6.

 

Xperia Z3 Compact vs iPhone 6 camera

Om te starten beschikken beide smartphones over een zeer goede camera voor smartphone begrippen. Sony kiest wederom voor een 20,7 megapixel camera, maar in de standaardmodus produceert de Xperia Z3 Compact camera 8 megapixel foto's. De foto's die de Xperia Z3 Compact zijn goed, maar foto's zijn soms wat onderbelicht en missen soms wat saturatie. Begrijp ons niet verkeerd, de foto's zijn prima en minimaal gelijkwaardig aan een middenklasser compact camera. We vergelijken de Xperia Z3 Compact echter met de iPhone 6 en dan zijn we natuurlijk zeer kritisch. De Xperia Z3 Compact kan video's schieten in 4K Ultra HD, een resolutie waarvan we verwachten dat deze de komende jaren populairder gaat worden voor televisies.

Apple heeft een naam hoog te houden met de camera van de iPhone 6 en het bedrijf is hiervoor glansrijk geslaagd. Ten opzichte van vorig jaar heeft Apple wederom voor een 8 megapixel camera gekozen, maar het heeft wel het focussysteem verbeterd. Hierdoor komen foto's er werkelijk prachtig uit, ook in donkere situaties. De iPhone 6 is op dit moment de nummer één smartphone voor foto's. Video's worden maximaal in Full HD opgenomen, dus een lagere resolutie dan de maximale video resolutie van de Xperia Z3 Compact. Met de iPhone 6 kun je echter wel slowmotion video's opnemen. Vanwege de uitmuntende foto's van de iPhone 6, wint deze op camera gebied. Stand 2,5 - 0,5

 

Xperia Z3 Compact vs iPhone 6 Internet

Daarover kunnen we eigenlijk kort zijn. Met beide smartphones kun je razendsnel internetten via 4G of WiFi. Video's streamen is geen enkel probleem en browsen gaat supersnel. Beide smartphones ondersteunen overigens niet het nieuwe en snellere 4G+, dat momenteel door KPN en Vodafone in sommige delen van Nederland wordt uitgerold. Dit onderdeel eindigt in een een gelijkspel: 3 - 1 voor de iPhone 6.

 

Xperia Z3 Compact vs iPhone 6 Software

De Sony Xperia Z3 komt uit de doos met Android 4.4. Kit Kat en zal in de (nabije) toekomst waarschijnlijk een update krijgen naar Android Lollypop. De iPhone 6 komt uit met iOS 8 en zal eveneens nog jaren softwarematig ondersteund worden. We vinden het moeilijk om te kiezen tussen Android en iOS. Allebei zijn volwassen besturingssystemen, waarvoor talloze apps beschikbaar zijn. Er zijn verschillen en voor- en nadelen van elk, maar veel van deze zijn subjectief. Daarom geven we beide smartphones een half puntje. Stand 3,5 - 1,5 voor de iPhone 6

 

 

Xperia Z3 Compact vs iPhone 6 Rest Hardware & Accessoires

Dan zijn er nog enkele niet-standaard zaken die onder de naam rest hardware plaatsen. Zo heeft de iPhone 6 een vingerafdrukscanner om het toestel te ontgrendelen. Naast dat dit een extra beveiligingslaag is, kun je hiermee ook sneller je toestel ontgrendelen. Sony levert daarentegen gratis noise cancelling oordopjes bij de Xperia Z3 Compact.  Deze oordopjes kunnen het omgevingsgeluid meten en hierop kan de Xperia Z3 Compact tegengeluid produceren dat het omgevingsgeluid dempt. Dit klinkt mooi en dat is het ook, want het werkt echt. Als je bedenkt dat deze oordopjes los enkele honderden euro's kunnen kosten, geven we hier een punt aan Sony. 3,5-2,5.

 

Xperia Z3 Compact vs iPhone 6 Prijs

Tussen prijs van de Xperia Z3 Compact en iPhone 6 zit nog het grootste verschil van de vergelijking. Met een huidige prijs van ongeveer €450 is de Xperia Z3 Compact maar liefst €250 goedkoper dan de iPhone 6. Dit verschil zal het komende jaar waarschijnlijk alleen maar groter worden, omdat we verwachten dat de Sony Xperia Z3 Compact sneller in prijs zal zakken. Voor zo'n groot prijsverschil willen we eigenlijk 2 punten geven, maar dat doen we niet. Eindstand vergelijking Sony Xperia Z3 Compact en iPhone 6: 3-3

 

Conclusie Vergelijking Sony Xperia Z3 Compact vs iPhone 6

Als we alleen naar de smartphone kijken en niet naar de accessoires en de prijs, dan zou de iPhone 6 deze strijd winnen. De iPhone 6 heeft namelijk een beter scherm en schiet betere foto's. Door de noise-cancelling oordopjes en vooral de prijs eindigt deze vergelijking toch in een gelijkspel. Als je dus per se de beste smartphone wilt hebben in het compacte segment, dan raden we de iPhone 6 aan. Alleen is de vraag of je hiervoor €250 meer wil betalen dan voor de Sony Xperia Z3 Compact. Deze laatste is namelijk ook een top smartphone en hoewel we het scherm en de camera iets minder vinden dan die van de iPhone 6, zijn ze nog zeker heel goed en high-end. Aan jou de keuze!

 

Als je nog meer informatie wilt over deze toestellen, dan verwijzen we je door naar onze Sony Xperia Z3 Compact pagina of iPhone 6 pagina.