Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9

De voorgaande jaren leverde HTC vaak de mooiste Android smartphone met de HTC One. Samsung kaapte echter het merendeel van de verkopen en winsten weg met de Galaxy S toestellen. Samsung gooit het echter dit jaar over een andere boeg en komt met de metalen en glazen Galaxy S6. Welke van deze twee smartphones is de beste en raden we aan? Lees het onze vergelijking van de Samsung Galaxy S6 en HTC One M9.

 

              Samsung Galaxy 6 vs HTC One M9 Vergelijking

Samsung Galaxy S6

Samsung-Galaxy-S6-voorkant

Android Lollipop

5" scherm 2560 x 1440 pixels

 Exynos 7420, 3 GB RAM

16 Megapixel camera

Prijs: ~€685

HTC One M9

HTC-One-M9-voorkant

Android Lollipop

5,1 scherm 1920 x 1080 pixels

Qualcomm 810, 3 GB RAM

20,7 Megapixel camera

Prijs: ~€685

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galaxy S6 vs HTC One M9 scherm

Samsung kiest voor een qHD 2560 bij 1440 pixels 5 inch scherm voor de Galaxy S6, waar HTC kiest voor een Full HD 1920 bij 1080 pixels 5,1 inch scherm. Op de redactie vinden we een qHD resolutie voor een 5 inch scherm overdreven. Full HD is namelijk al zo scherp dat je op een dergelijk groot scherm met je neus op het scherm moet zitten om verschillende pixels te kunnen onderscheiden. Bij normaal gebruik ziet dus bijna niemand het verschil in scherpte tussen qHD en Full HD 5 inch scherm. Daarnaast trekken meer pixels meer energie en hadden we dus liever een Full HD scherm in de Galaxy S6 gezien, maar over de accuduur zullen we het later hebben.

Vinden we daarom het scherm van de HTC One M9 beter dan dat van de Galaxy S6? Integendeel! HTC lijkt er namelijk in geslaagd om voor de One M9 een slechter scherm te produceren dan voor zijn voorganger de One M8. Het contrast en kleurweergave van dit LCD scherm is namelijk minder dan we hadden verwacht. Het Super AMOLED scherm van de Galaxy S6 is daarentegen alles wat we ervan verwachten. Diepe contrasten, goede kleurreproductie en prima helderheid. De Galaxy S6 heeft het mooiste smartphone scherm van het moment en daarom wint deze smartphone ruim op dit punt.

Tussenstand Galaxy S5 vs HTC One M9 1-0.

 

Galaxy S6 vs HTC One M9 snelheid

Voorheen beschikten de meeste Android high-end smartphones over dezelfde Qualcomm chipset. Nu kiest Samsung echter voor de Exynos chipset uit eigen fabriek en HTC voor de Snapdragon 810 chipset van Qualcomm. Allebei de smartphones beschikken over 3 GB werkgeheugen. Beide smartphones zijn heel snel en bij de meeste activiteiten zul je het snelheidsverschil waarschijnlijk niet merken tussen de Galaxy S6 en One M9. Als we echter gaan kijken naar benchmarks (bron Tweakers), dan zien we dat de Galaxy S6 significant beter presteert dan de One M9. Bij zwaar gebruik ga je dus het verschil wel merken. De Galaxy S6 wint dus ook op dit punt.

Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9 tussenstand 2-0.

 

Galaxy S6 vs HTC One M9 camera

De camera van de vorige HTC One toestellen was altijd een probleemgevalletje. De Ultrapixel camera kwam namelijk niet uit de verf en leverde vaak foto's op die onwaardig waren voor een high-end smartphone. We waren dan ook verheugd dat HTC dit jaar koos voor een 'conventionele' 20 megapixel camera. Hoewel deze camera zeker een vooruitgang is ten opzichte van de van de camera van zijn voorganger, is het toch niet dé camera die van een high-end smartphone anno 2015 mag verwachten. Zeker bij weinig licht presteert de camera van de HTC One M9 onder de maat. Samsung lijkt echter de lat voor smartphone cameras een stapje hoger te leggen, want de camera van de Galaxy S6 is een van de beste, en waarschijnlijk beste smartphone camera van het moment en presteert ook goed bij weinig licht. Daarnaast is de camera van de Galaxy S6 snel en kun je door 2 keer op de homeknop te drukken meteen de camera app starten en zo binnen 1 seconde een foto maken. Ook op dit wint de Galaxy S6 dus en stand is daarom 3-0.

 

Galaxy S6 vs HTC One M9 accuduur

Vooraf hadden we onze bedenkingen over de accuduur van de Galaxy S6, want de accucapaciteit loopt met 2550 mAh Li-Ion niet echt over. De HTC One M9 beschikt over een 2840 mAh batterij en dit is meer in de lijn van onze verwachtingen. Samsung beloofde echter een prima accuduur, mede dankzij de nieuwe processor die op het zuinige 14nm-procdeé is gemaakt. Maar door het eerder besproken qHD scherm, wilden we toch eerst de testen afwachten, voordat we dit geloofden.

De benchmarks (bron Tweakers) toonden vervolgens dat de accucapaciteit van de HTC One M9 verplettert. Zo gaat de accu van de Galaxy S6 significant langer mee dan de accu van de One M9 bij browse- en videotesten. Hoedje af voor Samsung en dit brengt de stand op 4-0.

 

Galaxy S6 vs HTC One M9 Internet

Zoals je wellicht weet is 4G helemaal geland in Nederland en natuurlijk ondersteunen beide smartphones de 4G standaard. Beide smartphones ondersteunen ook de LTE categorie 6 standaard, die (theoretische) snelheden biedt tot 300 Mbps. Ook kun je met beide smartphones verbinden en internetten via WiFi netwerken, zoals een draadloos netwerken. Op zowel de Samsung Galaxy S6 en HTC One M9 kun je dus razendsnel internetten en de vergelijking op dit punt levert een gelijkspel op: stand 4,5 - 0,5.

 

Galaxy S6 vs HTC One M9 Software

Samsung staat bekend om het leveren van een hoop extra apps bij zijn Galaxy toestellen. We waren nooit zo dol op deze bloatware, omdat je de meeste apps toch nooit gebruikte en deze apps (op termijn) de telefoon ook nog eens trager maakte. We zijn daarom ook blij dat Samsung ervoor gekozen heeft om minder apps met de Galaxy S6 mee te leveren. Deze apps kun je, als je wilt, nog wel downloaden van de Samsung app store. Beide smartphones komen, natuurlijk, met de nieuwste versie van Android, versie 5 Lollipop. HTC levert, zoals gewoonlijk, zijn skin HTC Sense mee, bekend van de blinkfeeds. Welke skin nu fijner of beter is, durven we niet te zeggen en dit is erg subjectief. Daarom geven we beide mobiele telefoon een half puntje. Tussenstand Galaxy S6 vs One M9 vergelijking: 5-1.

 

 

Galaxy S6 vs HTC One M9 Rest Hardware & Accessoires

Beide smartphones hebben een luxe, chique behuizing, gemaakt van metaal en glas. Waar HTC qua design vaak won, zijn beide smartphone nu pareltjes om te zien. De Galaxy S6 heeft net als zijn voorganger een vingerafdruk scanner, maar deze is wel verbeterd. Moest je bij de Galaxy S5 nog over de homeknop vegen, bij de Galaxy S6 hoef je alleen maar je vinger op de homeknop te leggen. Veel gebruikers vinden dit een fijnere manier om een smartphone te unlocken dan een code invoeren en dit zien we dan ook dus als een pluspunt. Bij de HTC One M9 is echter het opslaggeheugen uitbreidbaar, dankzij de een MicroSD slot, wat ook erg handig kan zijn. Daarom geven we beide smartphones een half puntje. Stand 5,5 - 1,5

 

Galaxy S6 vs HTC One M9 Prijs

HTC gaf de HTC One M9 een introductieprijs van €749 mee, waar Samsung een prijs adviseerde van €699. In april 2015 zijn de prijzen echter al wat gezakt en op dit moment zijn beide smartphones, los en zonder abonnement, te krijgen voor €685. Hoewel Samsung toestellen vaak wat sneller zakken in prijs, kunnen we dat natuurlijk niet met zekerheid voorspellen voor deze smartphones. Op het gebied van prijs geven dan ook beide smartphones een half puntje. Eindstand Galaxy S6 vs HTC One M9 6 - 2.

 

Conclusie Vergelijking Samsung Galaxy S6 vs HTC One M9

Vaak zijn onze vergelijk reviews redelijk spannend, maar de vergelijking tussen de Galaxy S6 en HTC One M9 is nooit een eerlijke wedstrijd geweest. Net zoals de Mannschaft op het WK voetbal Brazilië van de maat tikte, walst de Galaxy S6 over de One M9 heen. De nieuwe Samsung smartphone is sneller, heeft een beter scherm, betere camera, betere accuduur en is niet duurder. Als je twijfelt tussen de Galaxy S6 en HTC One M9, dan lijkt de keuze dus makkelijk: kies voor de Samsung Galaxy S6!.

 

Als je nog meer informatie wilt over deze toestellen, dan verwijzen we je door naar onze Samsung Galaxy S6 pagina of HTC One M9 pagina.