Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S

Als je een compacte high-end smartphone wilt, dan heb je de laatste jaren eigenlijk maar twee keuzen: een toestel uit de Sony Xperia Z Compact serie of een iPhone. Ook in 2015 is dit weer het geval en Sony en Apple brengen respectievelijk de Sony Xperia Z5 Compact uit en de iPhone 6S. In deze artikel gaan we beide mobiele telefoons vergelijken op de volgende punten: scherm, snelheid, camera, accuduur, internet, software en prijs. Aan het einde van deze vergelijking kennen we een winnaar toe. Na het lezen van deze review weet je dus wat de beste compacte high-end smartphone van 2015 is. Voor degenen die denken dat we niet objectief zijn: we hebben tevens een iPhone website, dus we zijn niet bevooroordeeld.

 

 

                  Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S

Sony Xperia Z5 Compact

Sony-Xperia-Z5-Compact-voorkant

Android Marshmallow

4,6" scherm 1280 x 720 pixels

 Snapdragon 810, 2 GB RAM

23 Megapixel camera

Prijs: €400

iPhone 6S

iPhone-6s-voorkant

iOS 9

4,7 scherm 1334 x 750 pixels

Apple A9, 2 GB RAM

12 Megapixel camera

Prijs: €675

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S scherm

Beide toestellen over een IPS-LCD touchscreen waarvan de scherpte nagenoeg gelijk is (323 PPI vs 326 PPI). Beide scheren zijn goed scherp en prima om bijvoorbeeld een video op te kijken. Ook bieden beide schermen een goede helderheid, waardoor je ook buiten het scherm kunt aflezen. Qua contrast en kleurweergave wint het scherm van de iPhone 6S echter. Waar het contrast van de iPhone 6S 1796 is, biedt de Sony Xperia Z5 Compact een contrast van 1047:1. De kleurweergave (gemeten in kleurtemperatuur in kelvin, 6500 is ideaal) van het scherm van de iPhone 6S is 7048 kelvin en die van het Xperia Z5 Compact touchscreen is 9104. Daarom concluderen we dat de iPhone 6S een beter scherm heeft dan de Sony Xperia Z5 Compact. Tussenstand 1-0 voor de iPhone 6S.

 

Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S snelheid

De Xperia Z5 Compact maakt gebruik van de Qualcomm Snapdragon 810 chipset en Apple heeft zoals gewoonlijk een eigen chipset voor de iPhone 6S. Beide smartphones zijn razendsnel. De besturingssystemen, Android en iOS, reageren heel snel. Ook apps zijn snel en met beide toestellen kun je lekker gamen. Als de naar de benchmarks kijken, in dit geval de GFXBench Manhattan onscreen en offscreen test, dan is de iPhone 6S wel de duidelijke winnaar. De iPhone 6S is daarom de snellere smartphone en dit maakt de tussenstand 2-0 voor de iPhone 6S.

 

Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S camera

De Z5 Compact beschikt over een 23 megapixel camera met autofocus en LED-flitser. Met de iPhone 6S kun je foto's maken met de 12 megapixel camera met eveneens autofocus en dual-LED flitser. Beide smartphone camera's hebben geen optische beeldstabilisatie. Met beide smartphone camera's kun je prima foto's maken voor smartphonebegrippen, zowel overdag als 's avonds. Ook kun je met beide camera's UltraHD video's opnemen bij een framerate van 30 frames per seconde. Tenslotte beschikken beide mobiele telefoons over een 5 megapixel camera voor het maken van selfies. De camera vergelijking eindigt daarom in een gelijkspel. Tussenstand 2,5 - 0,5 voor de iPhone 6S.

 

Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S accuduur

Beide smartphones beschikken over een uitstekende accuduur, welke tot de top van de markt behoren. In de testen (accuduur bij videokijken en accuduur bij webbrowsen) scoren deze toestellen ongeveer gelijk. De accuduur van de Z5 Compact en iPhone 6S is daarom redelijk gelijk en we geven derhalve beide gsm's een half puntje. Tussenstand vergelijking Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S: 1-3.

 

Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S Internet

Met beide smartphones kun je razendsnel internetten via 4G internet. Dit is vandaag de dag normaal en dit mag dus ook geen verrassing heten. Daarnaast kun je, wat ook normaal is, internetten via WiFi netwerken, zoals een draadloos thuisnetwerk. Geen verrassingen op dit punt en beide telefoons krijgen wederom een half puntje. Dit maakt de tussenstand 3,5 - 1,5 voor de iPhone 6S.

 

Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S Software

Android versus iOs. Dit is voornamelijk een kwestie van smaak. We kunnen dan ook niet echt een voorkeur geven voor het OS. Wel komt de Z5 Compact met extra apps van Sony, zogenaamde bloatware, en hier zijn we geen fan van. Op dit moment draaien de smartphones op de nieuwste versie van respectievelijk Android en iOS. Wel is de verwachting dat Apple de iPhone 6S aanzienlijk langer zal ondersteunen dan Sony zal doen voor de Z5 Compact. Zo ontvangt bijvoorbeeld de Z1 Compact geen update naar Android 6 Marshmallow en kun je verwachten dat de Z5 Compact ongeveer twee jaar updates zal ontvangen. We verwachten dat Apple de iPhone 6S minimaal vier zal ondersteunen en daarom geven we de iPhone 6S het volle punt. Tussenstand Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S 1-4.

 

Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S Rest Hardware & Accessoires

Beide smartphones beschikken over GPS, NFC en Bluetooth. Wel is de Sony Xperia Z5 Compact waterdicht (IP68-certificaat), terwijl de iPhone 6S dit niet is. Dit vinden we toch een groot voordeel voor de Sony Xperia Z5 Compact. Daarnaast beschikt de Sony Xperia Z5 Compact standaard over 32 GB opslaggeheugen en kun je geheugen uitbreiden met een MicroSD kaartje. De iPhone 6S basisversie komt uit met een schamele 16GB, waarna de volgende versie, die een stuk duurder is, over 64 GB beschikt. Je hebt bij de iPhone 6S niet de mogelijkheid om het geheugen uit te breiden, dus je moet het doen met het standaard intern opslaggegeheugen. De Sony Xperia Z5 Compact wint daarom duidelijk op dit punt. Dit maakt de stand 4-2 voor de iPhone 6S.

 

Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S Prijs

We kunnen nu wel concluderen dat de iPhone S6 deze vergelijking gaat winnen. De aanschafprijs speelt echter natuurlijk ook een rol in het aankoopproces. Zoals je wel zult weten zijn iPhones duur en voor een iPhone 6S 16 GB betaal je minimaal €675. De Sony Xperia Z5 Compact kun je kopen voor €400 en dit is een aanzienlijk vershil. De Sony Xperia Z5 Compact wint daarom duidelijk op dit punt. Dit maakt de eindstand 4-3 voor de iPhone 6S.

 

Conclusie Vergelijking Samsung Sony Xperia Z5 Compact vs iPhone 6S

De winnaar van de vergelijking is de iPhone 6S die deze vergelijking met 4-3 wint. De iPhone 6S is duidelijk betere smartphone met een beter scherm, snellere chipset en langere software ondersteuning. Wel is de iPhone 6S meer dan 50% duurder dan de Sony Xperia Z5 Compact en het is aan jou om te beslissen of de iPhone 6S deze premium waard is. Heb je nog vragen over deze vergelijking of over deze toestellen, dan kun je die hieronder stellen. Heb je opmerkingen of ben je het niet met onze bevindingen eens? Dan horen we dat ook graag.

 

Als je nog meer informatie wilt over deze toestellen, dan verwijzen we je door naar onze Sony Xperia Z5 Compact pagina of iPhone 6S pagina.