Swiftkey X: Alternatief toetsenbord voor je Android smartphone

Een van de voordelen van het Android besturingssysteem is de mogelijkheid om de gebruikersinterface, en andere aspecten die de gebruiksvriendelijkheid van je telefoon bepalen, kunt aanpassen. Een van de meest gebruikte aspecten van je mobiele telefoon is het virtuele toetsenbord. Google heeft het standaard Android toetsenbord continue doorontwikkeld zodat het een hoogwaardige toepassing is op je telefoon.


Swiftkey X is een nieuwe versie die is verbeterd ten opzichte van de eerste Swiftkey variant. Voor tablet is Swiftkey Tablet X verkrijgbaar in de Android Market.

 

Alternatief Android toetsenbord

Echter, er zijn alternatieven. Sinds een half jaar gebruik ik Swiftkey. Dit is een alternatief toetsenbord voor op je Android telefoon. Mijn ervaring is dat Swiftkey sneller en accurater werkt dan het standaard Android toetsenbord.

 

Voorspelling

Een van de meest belangrijke aspecten van dit alternatieve toetsenbord voor Android smartphones is de mogelijkheid om woorden te voorspellen terwijl je aan het typen bent. Swiftkey leert letterlijk van eerder getypte zinnen. Aan de hand van bijvoorbeeld eerdere woorden in de zin, in de e-mail of sms, of de locatie waar je typt, wordt het huidige of het volgende woord voorspeld. Op deze manier kun je met één klik het woord selecteren en verder typen. Je hebt drie alternatieve voorspellingen boven het toetsenbord. Veel voorkomende zinsconstructies kun je op deze manier tikken met slechts een fractie van het aantal aanrakingen op het scherm als dat je dat op de normale manier zou doen.

 

Voornamelijk de locatie van het getypte woord is erg handig. Als ik op een website bij een veel-gebruikt inlogscherm de eerste balk selecteer dan worden direct 2 e-mail adres opties weergeven die ik met één klik kan selecteren. Dit soort handelingen die je regelmatig uitvoert worden snel herkent en je kunt er dan ook al snel van profiteren. Ook woorden die worden gebruikt in e-mails, sms-en en op Facebook kunnen worden herkent zodat het toetsenbord nog sneller jouw schrijf-stijl en woordgebruik herkent.

 

Sneller

Het werken met het Swiftkey X Keyboard is uiteindelijk veel sneller dan het standaard Android toetsenbord. Het is even wennen om het nieuwe toetsenbord te gebruiken. Ik raad je aan om in het begin verschillende opties en instellingen uit te proberen om zo de ideale setup van je nieuwe Android toetsenbord vast te stellen. De opties voor het ontwerp en de werking van het Swiftkey X toetsenbord zijn eindeloos.

 

Accurater

Een nadeel van het typen van langere teksten op een smartphone is het kleine toetsenbord. Bij Swiftkey hoef je niet meer exact op een toets te drukken om dat karakater te selecteren. Aan de hand van tientallen factoren wordt het woord geselecteerd wat je hebt getypt. Zo kan ik makkelijk en snel woorden typen waarbij anders gegarandeerd fouten zaten, die je weer moest corrigeren. Swiftkey herkent automatisch de juiste schrijfwijze en geeft naast het door jouw getypte (foute) woord twee alternatieven die 99% van de tijd correct zijn.

 

Flexibiliteit

Zoals aangegeven, het Swiftkey toetsenbord is heel flexibel in te stellen. In de screenshots in de Android Market en in onderstaande video zie je enkele voorbeelden. Ik raad je aan om verschillende instellingen te gebruiken om vast te stellen welke combinatie van instellingen ideaal is voor jou persoonlijk. Het kost even wat tijd en moeite, maar na een paar dagen heb je daar direct profijt van!

 

Conclusie

Je kunt Swiftkey X gratis proberen om te kijken of het je bevalt. Na de proefperiode moet je echter een klein bedrag betalen om permanent van het nieuwe toetsenbord gebruik te kunnen maken. Ik vind dit kleine bedrag zeker de moeite waard! Swiftkey X Keyboard is aangepast voor Android 2 en Android 4 smartphones, zodat je altijd een optimaal virtueel toetsenbord hebt op je Android gsm.

 

Op het moment van schrijven heb ik ruim 13.000 karakters bespaard met het gebruik van dit Android keyboard. Via de settings kun je makkelijk zien hoeveel tijd deze Android applicatie je heeft bespaard gedurende het gebruik van Swiftkey X.

 

Zoek op Swiftkey X in de Android Market op je telefoon. Of download hier direct Swiftkey X Keyboard Free of Swiftkey X Keyboard Pro.

 

Video

In deze video zie je kort alle belangrijke features van het Swiftkey toetsenbord voor Android.