Hoe groot zijn mobiele telefoonschermen?

 

We krijgen vaak vragen zoals deze: 'hier staat dat deze gsm een 4 inch scherm heeft, maar hoeveel centimeter is dit nu eigenlijk?". Als je dan uitrekent hoeveel centimeter dat is hebben veel mensen echter nog steeds geen goed idee hoe groot het scherm daadwerkelijk is. Daarom hebben we besloten een artikel te schrijven waarin we precies laten zien hoe groot diverse populaire schermgroottes zijn. Hieronder vind je 5 verschillende schermgroottes op ware grootte. Je kunt deze modellen ook uitprinten via de link onder het artikel.

De schermgrootte is meestal aangegeven in inch, oftewel de oude Nederlandse lengtemaat 'duim'. Een inch is 2,58. De schermgrootte is de diagonale afstand tussen twee hoeken van het scherm. We zijn in de onderstaande modellen uitgegaan van smartphones met een breedbeeld (16:9), wat bijna alle nieuwe smartphones ook hebben.

Onderstaande modellen laten alleen de schermgrootte zien en niet de totale grootte van de telefoon, houd er dus rekening mee dat de totale telefoon altijd iets groter is.

 

Schermgroottes 1 of 2

Schermgroottes 2 of 2

 

Klik hier om deze modellen in pdf uit te printen. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen (oude) telefoon ernaast houden om te vergelijken.