Kun je beter WiFi of je mobiele (3G) verbinding gebruiken?

Over deze vraag had ik eigenlijk nog nooit zo goed nagedacht totdat een vriend dit laatst aan me vroeg. Omdat meer mensen waarschijnlijk met deze vraag zitten zal ik in dit artikel uitleggen welke verbinding je beter kunt gebruiken.

 

Thuis: Gebruik zoveel mogelijk WiFi op je telefoon

Als je thuis een draadloos netwerk (WiFi) hebt raad ik je aan om zoveel mogelijk data te gebruiken via dit netwerk. Je thuisnetwerk is waarschijnlijk goed beveiligd (zo niet, doe dit dan) en sneller dan je 3G verbinding. Door je eigen WiFi netwerk te gebruiken ontlast je je databundel, die vaak redelijk beperkt is. Bellen naar andere vaste nummers en mobiele nummers gaat automatisch via je eigen mobiele verbinding van je provider, behalve als je gebruik maakt van een VOIP-app om te internetbellen (bijvoorbeeld Skype).

 

Buitenshuis en buitenland: Gebruik alleen veilige WiFi netwerken

Ook buitenshuis geldt het voordeel dat het gebruiken van een WiFi netwerk je databundel ontlast. Ga echter niet zomaar verbinding maken met elk willekeurig draadloos netwerk, maar alleen met netwerken die je kent en vertrouwt. Draadloze netwerken kunnen door kwaadwilligen gebruikt worden om je telefoon te hacken en zo persoonlijke, gevoelige informatie van je telefoon te halen. Maak dus nooit verbinding met een draadloos netwerk dat je niet kent. Bekende WiFi hotspots van fastfoodketens of koffiezaken zijn doorgaans wel veilig.

Bellen en mobiel internetten in het buitenland is doorgaans niet inbegrepen bij je abonnement. Bellen en roamen is daardoor is vaak een duur grapje. Om onnodig hoge telefoonrekeningen te voorkomen raad ik daarom ook aan om je roaming op je telefoon uit te zetten. Internetten in het buitenland via een WiFi netwerk gaat niet via je abonnement en is daardoor een verstandige keuze. Toch kun je ook in het buitenland beter alleen verbinding maken met betrouwbare WiFi netwerken. Gelukkig bieden veel hotels en campings tegenwoordig betrouwbaar WiFi aan hun gasten.

 

Dus om de vraag kort te beantwoorden: Gebruik zoveel mogelijk WiFi netwerken om je databundel te ontlasten, maar maak alleen verbinding met betrouwbare WiFi netwerken.