Cloud

 

Cloud, of cloud computing is een internetterm voor een netwerk van onder andere databases en computers, dat je vanaf diverse apparaten kunt benaderen. Zo kun je bijvoorbeeld bestanden opslaan, openen en bewerken via de cloud, en bestanden delen. Ook kun je applicaties gebruiken via de cloud zoals Google Docs. Cloud serving is de laatste jaren sterk in opkomst, omdat het producenten, zoals Google en Apple, de mogelijkheid geeft de gebruikerservaring van hun producten te verbeteren en klanten aan zich te binden.

 

Voorbeelden Cloud Serving

Er zijn talloze voorbeelden van Cloud services en hier zullen we een aantal bekende noemen. De bekendste cloud services zijn wellicht die van Google en Apple. Zo biedt Google een online e-mail service aan (Gmail) en via Google Docs, kun je online onder andere tekstbestanden en spreadsheets openen, bewerken, opslaan en delen. Ook kun je via Google online je agenda bijhouden. Een andere bekende cloud en opslagservice is Dropbox. Via Dropbox kun je online bestanden, bijvoorbeeld foto's, opslaan en delen met anderen.

 

Voordelen van Cloud Serving

Het gebruiken van een cloud heeft verschillende voordelen ten opzicht van offline werken. Ten eerste kun je met verschillende apparaten bij je documenten. Veel mensen hebben tegenwoordig diverse apparaten waarmee ze het internet op kunnen, zoals een computer, smartphone, en/of tablet. Als je documenten nu via een cloud opslaat, kun je met al deze apparaten bij je bestanden. Hierdoor hoef je niet met kabels en USB-stickjes bestanden over te zetten. Bijkomend voordeel is dat als je een bestand, bijvoorbeeld een tekstbestand waaraan je aan het werken bent, verandert, dat dan dit bestand gesynchroniseerd wordt over al je apparaten. Zo hou je dus één versie van je bestand, wat veel overzichtelijker is.

Deze synchronisatie is een tweede grote voordeel. Als je bijvoorbeeld een liedje via iTunes hebt gekocht, kun je dit nu via je iPod, iPhone en iPad beluisteren.

Een derde voordeel is dat het je offline opslagruimte bespaart. De opslagruimte van mobiele apparaten is vaak beperkt en als je bestanden kunt opslaan op een cloud service dan scheelt je dit opslagruimte.

 

Nadelen van de Cloud

Cloud serving kent echter ook enkele nadelen. Eén van deze nadelen is dat je verbinding moet hebben met het internet/netwerk om bij je bestanden te kunnen. Een liedje luisteren via de cloud als je geen verbinding hebt lukt dus nog niet. Als je via een mobiele verbinding veel cloud services gebruikt dan kun je je datalimieten overschrijden.

Een andere nadeel is dat je afhankelijk bent van de cloud service voor je eigen bestanden. Nu zijn veel cloud services betrouwbaar, maar er is een risico dat je bestanden op de cloud kwijtraakt, als er iets met het bedrijf achter de cloud gebeurt. Ook wil je sommige bestanden, uit privacy of veiligheidsoverwegingen, niet op een cloud willen hebben staan, omdat andere mensen erbij zouden kunnen.

 

Al met al lijkt cloud serving niet meer tegen te houden. Het aantal mobiele apparaten waarover mensen beschikken die internetverbinding kunnen maken groeit hard evenals de mobiele bandbreedtes en het aantal WiFi netwerken. We verwachten dan ook dat het gebruik van cloud serving de komende jaren zal stijgen en zal de vraag over voordelen en nadelen van de cloud aan de meesten voorbijgaan en zal cloud een standaard service worden.